Speelgoedwinkel verkopen?

Je wilt jouw speelgoedwinkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van speelgoedwinkels eruit ziet. Fysieke speelgoedzaken worstelen met hun bestaansrecht. Als ondernemer ontkom je niet aan een sterke online zichtbaarheid. Duurzaamheid en TikTok zijn daarnaast belangrijke trends voor het verhogen van de omzet. 

Speelgoedwinkel verkopen

Aantal overnames speelgoedwinkel

Het aantal fusies en overnames in deze branche is al jaren stabiel. 

["15", "20", "25", "20", "20", "25", "20" ,"15", "30", "15"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames winkels in recreatieartikelen (CBS)

["3,65", "3,60", "3,55", "3,50", "3,25", "3,05", "2,95", "3,05", "2,80", "2,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["3,50", "2,30"]

Gem. EBITDA-multiple Detailhandel

Wat is een speelgoedwinkel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe speelgoedwinkels behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor speelgoedwinkels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden speelgoedwinkels ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Online business

  Speelgoed wordt online goed gevonden. En hoewel dat leuke kleine speelgoedwinkeltje ontzettend mooi speelgoed verkoopt, moet deze fysieke winkel steeds vaker het onderspit delven van de online concurrenten. Dat is niet alleen vanwege gemak, maar ook prijs is een belangrijke overweging. Als speelgoedzaak kun je dus niet achterblijven met een online shop. Zet als speelgoedzaak in op een ijzersterke contentmarketing om je klantenbestand te vergroten, aldus Rabobank.

 • 2
  TikTok toys

  Met ruim 1 miljard actieve gebruikers is kan TikTok speelgoed maken of kraken. De trend TikTok toys veroorzaakte al eerder een stijging van 2264% in de zoekterm fidget toys. En dit betekent grote kansen voor speelgoedzaken. Ken de tiktok trends en lift mee op dit succes.

 • 3
  Duurzaam speelgoed

  Consumenten verkiezen steeds vaker duurzaam speelgoed boven plastic. Dat is beter voor onze planeet, maar wordt meestal ook geproduceerd in iets minder heftige tinten dan het primaire kleurenpalet. En daardoor past dit speelgoed in de duurzame ambitie én in het interieur. 

Wat onze klanten zeggen