Stukadoorsbedrijf verkopen?

Je wilt jouw stukadoorsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van stukadoorsbedrijven eruit ziet. Het verbeteren van de werkomstandigheden en ketensamenwerking kunnen de positie van het stukadoorsbedrijf een stuk aantrekkelijker maken.

Stukadoorsbedrijf verkopen

Aantal overnames stukadoorsbedrijven

Voor stukadoorsbedrijven is het van belang dat ze zich gaan verdiepen in betere arbeidsomstandigheden voor werknemers, zodat ze niet na 20 jaar uitgeschakeld zijn. Daarbij is het voor de afwerkingsbedrijven aanbevolen om de samenwerking aan te gaan. Hierdoor kan er een totaalconcept aangeboden worden.

["50", "55", "65", "85", "60", "55", "75", "65", "70", "90"]

["‘13", "‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22"]

Aantal fusies en overnames afwerkingsbedrijven (CBS)

["4,05", "4,10", "4,15", "4,20", "4,15", "3,95", "3,95", "4,05", "4,00", "3,90"]

["‘13", "‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21","22"]

["4,20", "3,60"]

Gem. EBITDA-multiple Bouw & Installatietechniek

Wat is een stukadoorsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een stukadoorsbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,6 tot 4,2 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,7.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor stukadoorsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden stukadoorsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Verbouwingswensen consument

  Stukadoors hadden in 2022 een goed jaar en ook 2023 ziet er vooralsnog positief uit. Volgens Rabobank hield de consument niet in qua verbouwingen, want om meer ruimte te creëren voor de werkplek steeg de vraag naar afwerkingsbedrijven. De groei nam in 2022 met ruim 4% toe ten opzichte van een jaar eerder en in 2023 hebben veel bedrijven in de afwerkbranche pas in het najaar ruimte voor nieuwe opdrachten.

 • 2
  Nieuwe instroom is noodzaak

  Net als andere ambachtelijke beroepen is er ook een tekort aan goede stukadoors die het vak verstaan. Er gaan veel krachten met pensioen, waardoor de vergrijzing voor problemen zorgt. De aanwas van jongere ambachtslieden die in dienst willen neemt af, want er worden steeds meer zelfstandigen in de branche gesignaleerd. Volgens CoBouw is dit absoluut een aandachtspunt voor de sector.

 • 3
  Duurzame materialen

  Stucen is lichaam zwaar werk. Veel stukadoors vallen vroeg uit in het arbeidsproces of zijn compleet op tegen de tijd dat ze met pensioen gaan. CoBouw publiceert regelmatig over dit onderwerp, omdat het aan de orde van de dag is. Er wordt binnen de (af)bouwsector gekeken naar oplossingen om de werkzaamheden te verlichten.

 • 4
  Verduurzamen van bestaande woningbouw

  Oudere woningen hebben veelal een energielabel dat geen A, B of C bevat. Door de bestaande woningbouw te verduurzamen liggen de kansen voor het oprapen, aldus de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven. Voor verwarmings- en isolatiebedrijven, maar ook voor stukadoors en schilders, biedt dit toekomstperspectief.

Wat onze klanten zeggen