Stukadoorsbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 9 april 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een stukadoorsbedrijf kopen of jouw stukadoorsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van stukadoorsbedrijven eruit ziet. Het verbeteren van de werkomstandigheden en ketensamenwerking kunnen de positie van het stukadoorsbedrijf een stuk aantrekkelijker maken. 

Jouw stukadoorsbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames stukadoorsbedrijven

Voor stukadoorsbedrijven is het van belang dat ze zich gaan verdiepen in betere arbeidsomstandigheden voor werknemers, zodat ze niet na 20 jaar uitgeschakeld zijn. Daarbij is het voor de afwerkingsbedrijven aanbevolen om de samenwerking aan te gaan. Hierdoor kan er een totaalconcept aangeboden worden. 

Stukadoorsbedrijf kopen of verkopen

Wat is een stukadoorsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw en installatietechniek, waartoe een stukadoorsbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,00. Dat betekent dat een stukadoorsbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,00 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Bouw en installatietechniek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw stukadoorsbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over stukadoorsbedrijven

In de bouwsector is een complete krimp zichtbaar, onder andere vanwege stikstofmaatregelen. Stukadoorsbedrijven zijn werkzaam in de afwerking en hebben minder last van deze invloeden. Sterker nog: stukadoors hebben hun handen vol aan alle thuiswerkers, die hun woningen een facelift willen geven. 

In cijfers weergegeven zag het aantal stukadoorsbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

7.280 stukadoorsbedrijven, waarvan:

  • 6.265 stukadoorsbedrijven met een werkzaam persoon
  • 600 stukadoorsbedrijven met twee werkzame personen
  • 240 stukadoorsbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 105 stukadoorsbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 50 stukadoorsbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 20 stukadoorsbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen

Een stukadoorsbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor stukadoorsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden stukadoorsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Verbouwingswensen consument
Stukadoors hadden in 2021 een goed jaar en ook 2022 ziet er vooralsnog positief uit. Volgens Rabobank hield de consument niet in qua verbouwingen, want om meer ruimte te creëren voor de werkplek steeg de vraag naar afwerkingsbedrijven. De groei nam in 2021 met ruim 4% toe ten opzichte van een jaar eerder en in 2022 hebben veel bedrijven in de afwerkbranche pas in het najaar ruimte voor nieuwe opdrachten. 

#2 Nieuwe instroom is noodzaak
Net als andere ambachtelijke beroepen is er ook een tekort aan goede stukadoors die het vak verstaan. Er gaan veel krachten met pensioen, waardoor de vergrijzing voor problemen zorgt. De aanwas van jongere ambachtslieden die in dienst willen neemt af, want er worden steeds meer zelfstandigen in de branche gesignaleerd. Volgens CoBouw is dit absoluut een aandachtspunt voor de sector. 

#3 Duurzame materialen
Stucen is lichaam zwaar werk. Veel stukadoors vallen vroeg uit in het arbeidsproces of zijn compleet op tegen de tijd dat ze met pensioen gaan. CoBouw publiceert regelmatig over dit onderwerp, omdat het aan de orde van de dag is. Er wordt binnen de (af)bouwsector gekeken naar oplossingen om de werkzaamheden te verlichten.

#4 Verduurzamen van bestaande woningbouw
Oudere woningen hebben veelal een energielabel dat geen A, B of C bevat. Door de bestaande woningbouw te verduurzamen liggen de kansen voor het oprapen, aldus de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven. Voor verwarmings- en isolatiebedrijven, maar ook voor stukadoors en schilders, biedt dit toekomstperspectief. 

Stukadoorsbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw stukadoorsbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele stukadoorsbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Stukadoorsbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Stukadoorsbedrijf kopen?

Stukadoorsbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een stukadoorsbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen stukadoorsbedrijven te koop aangeboden.

Stukadoorsbedrijf verkopen?

Stukadoorsbedrijf verkopen?

Heb je een stukadoorsbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele stukadoorsbedrijven verkocht!

Stukadoorsbedrijf waarderen?

Stukadoorsbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!