Brookz Sectormonitor Agri & Food

Gepubliceerd: 27 februari 2022, geüpdatet: 2 juni 2023, Wietze Willem Mulder

Wil je een bedrijf kopen of je bedrijf verkopen in de sector Agri & Food? Daar kan deze Brookz Sectormonitor voor de Agri & Food jou bij helpen.

Met deze Sectormonitor willen wij (potentiële) kopers en verkopers feiten en cijfers presenteren die inzicht geven in het aantal transacties en de waarde-ontwikkeling van bedrijven in de sector Agri & Food. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.

Download de ‘Brookz Sectormonitor Agri & Food’ voor relevante informatie over de sector, de werking van de fusie- en overnamemarkt, actuele waarderingen en praktijkvoorbeelden van andere kopers die een Agri & Food-bedrijf hebben gekocht en verkopers die hun Agri & Food-bedrijf hebben verkocht:

Sectorinformatie

Nederland is bij uitstek een Agri & Food-land. De Agri & Food-sector is één van de sterkste industrieën die ons land kent en is van vitaal belang voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Daarnaast is Nederland de tweede exporteur ter wereld (achter de Verenigde Staten) van Agri & Food-producten, vooral naar België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Overnamemarkt

Het kopen en verkopen van Agri & Food-bedrijven is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. De sector vertegenwoordigt een relatief klein aandeel in het totaal aantal fusies en overnames in Nederland. Jaarlijks schommelt het aantal overnames in de Agri & Food-sector tussen de 4 en 8 procent ten opzichte van het totaal aantal transacties. 

Waarde-ontwikkeling

Iedere partij die actief is op de overnamemarkt, wil weten wat de waarde van een onderneming is. Met de Brookz Overname Barometer peilen we ieder half jaar de zogenaamde multiples. Kijkend naar de afgelopen vijf jaar ligt de multiple voor de sector Agri & Food altijd hoger dan voor het MKB. 

Praktijkcase

De gebroeders Arends wilde voor hun 55e levensjaar het bedrijf, een groothandel die onder andere bindmiddelen, draadkorven en tonkinstokken (bamboe) aan boomkwekers levert, verkopen. Na een zoektocht van twee jaar waren ze met koper nummer vier binnen 14 dagen rond. ‘Zolang er de wil én het geld is, ben je er zo uit.’

Sectormonitor Agri & Food