Architectenbureau kopen of verkopen

Gepubliceerd: 26 april 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een architectenbureau kopen of jouw architectenbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van architectenbureaus eruit ziet. Ondanks de stikstofmaatregelen blijft er werk voor architecten. Naast bouw is er namelijk ook werk in het restaureren en onder andere het ombouwen van kantoor naar woonruimtes. 

Jouw architectenbureau verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames architectenbureaus

Stedelijke regio’s zijn nog steeds aan het groeien, maar er zijn ook uitdagingen voor de architectuur. Er is sprake van een toenemende leegstand in kantoren en bestaande bouw moet verduurzaamd worden. Er is een ware consolidatiestorm gaande onder de architectenbureaus, die vermoedelijk het gevolg is van de beperkingen in de bouw én covid-19. 

Architectenbureau kopen of verkopen

Wat is een architectenbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een architectenbureau behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een architectenbureau gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw architectenbureau waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over architectenbureaus

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. In tijden van economische groei is er extra vraag naar woon- en kantoorruimte. Dit is dan ook dé tijd voor architecten om te groeien.

In cijfers weergegeven zag het aantal architectenbureaus er in 2021 als volgt uit (CBS):

6.565 architectenbureaus, waarvan:

  • 5.070 architectenbureaus met een werkzaam persoon
  • 650 architectenbureaus met twee werkzame personen
  • 315 architectenbureaus met drie tot vijf werkzame personen
  • 295 architectenbureaus met vijf tot tien werkzame personen
  • 150 architectenbureaus met tien tot twintig werkzame personen
  • 70 architectenbureaus met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 15 architectenbureaus met vijftig tot honderd werkzame personen

Een architectenbureau kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor architectenbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden architectenbureaus ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Duurzaamheid is de trend
De toenemende leegstand versus krapte op de woningmarkt blijft een uitdaging om bestaande bouw om te vormen naar een duurzamer alternatief. Of kantoren nu worden getransformeerd naar woonruimte of de bestemming gelijk blijft, maar de doelstelling verandert: groen en duurzaam is de toekomst.

#2 Multifunctionele publieke ruimtes
Een bibliotheek is niet langer alleen maar een archief voor boeken, maar ook een sociale ontmoetingsruimte. We zoeken elkaar op en willen het nuttige en aangename combineren. Het is de taak van creatieve architecten om te kijken naar oplossingen, waarbij zowel het sociale aspect als de oorspronkelijke doelstelling wordt behaald. 

#3 Wonen in de stad blijft populair
Wonen in de stad is nog steeds gewild, maar ernstige tekorten en torenhoge vraagprijzen ontmoedigen de mensen, aldus Rabobank. Ook de mogelijkheden voor hybride werken maakt dat mensen meer gaan zoeken in het buitengebied, ondanks de wens voor wonen in het stadscentrum.

#4 Digitalisering
Ook architecten moeten de stap naar moderne technologie snel gaan maken. Kopers worden veeleisender en willen graag worden betrokken bij het gehele proces. Door betrokken partijen vroeg in het proces mee te nemen, bijvoorbeeld door middel van VR of AR, neemt de kans op falen af en verbetert de communicatie. 

Architectenbureau verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw architectenbureau? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele architectenbureaus succesvol gekocht en verkocht.

Architectenbureau verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Architectenbureau kopen?

Architectenbureau kopen?

Ben je op zoek naar een architectenbureau waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen architectenbureaus te koop aangeboden.

Architectenbureau verkopen?

Architectenbureau verkopen?

Heb je een architectenbureau, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele architectenbureaus verkocht!

Architectenbureau waarderen?

Architectenbureau waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!