Doe-het-zelf-winkel kopen of verkopen

Gepubliceerd: 2 juni 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een doe-het-zelf-winkel kopen of jouw doe-het-zelf-winkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van doe-het-zelf-winkels eruit ziet. Binnen de detailhandel is de diy-branche (Do It Yourself) één van de grootste groeiers. 

Jouw doe-het-zelf-winkel verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames doe-het-zelf-winkels

Al jarenlang is de overnamemarkt van doe-het-zelf-winkels stabiel met zo'n 40 tot 60 overnames per jaar. 

Doe-het-zelf-winkel kopen of verkopen

Wat is een doe-het-zelf-winkel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel, waartoe een doe-het-zelf-winkel behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een doe-het-zelf-winkel gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw doe-het-zelf-winkel waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over doe-het-zelf-winkel

Doe-het-zelf-winkels doen het al jarenlang goed, maar zijn momenteel wel aan het ontwikkelen. 

In cijfers weergegeven zag het aantal doe-het-zelf-winkels er in 2021 als volgt uit (CBS):

3.845 doe-het-zelf-winkels, waarvan:

  • 1.385 doe-het-zelf-winkels met een werkzaam persoon
  • 735 doe-het-zelf-winkels met twee werkzame personen
  • 675 doe-het-zelf-winkels met drie tot vijf werkzame personen
  • 605 doe-het-zelf-winkels met vijf tot tien werkzame personen
  • 325 doe-het-zelf-winkels met tien tot twintig werkzame personen
  • 80 doe-het-zelf-winkels met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 15 doe-het-zelf-winkels met vijftig tot honderd werkzame personen

Een doe-het-zelf-winkel kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor doe-het-zelf-winkels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden doe-het-zelf-winkels ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Verplaatsing naar online
Doe-het-zelf-winkels verplaatsen hun klantenservice steeds meer naar de online (mobiele) wereld. Waar het begon met social media-marketing, webcare en instructiefilmpjes, gaan ze nu ook investeren in apps. Een goed voorbeeld is de app van Praxis om vloeren in te meten, aldus Emerce.

#2 Kenniseconomie
Volgens het internationale platform Insightdiy kan ruim 60% van de millennials zelf geen plank ophangen. Er is daardoor veel behoefte aan handige tools, ondersteunende tips en trucs en instructievideo’s en blogs. Hier wordt niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland volop op ingezet. 

Doe-het-zelf-winkel verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw doe-het-zelf-winkel? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele doe-het-zelf-winkels succesvol gekocht en verkocht.

Doe-het-zelf-winkel verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Doe-het-zelf-winkel kopen?

Doe-het-zelf-winkel kopen?

Ben je op zoek naar een doe-het-zelf-winkel waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen doe-het-zelf-winkels te koop aangeboden.

Doe-het-zelf-winkel verkopen?

Doe-het-zelf-winkel verkopen?

Heb je een doe-het-zelf-winkel, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele doe-het-zelf-winkels verkocht!

Doe-het-zelf-winkel waarderen?

Doe-het-zelf-winkel waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!