Makelaardij verkopen?

Je wilt jouw makelaardij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van makelaardijen eruit ziet. De huizenmarkt is absoluut niet aangetast door corona. Huizenprijzen blijven onverminderd hoog en het aantal verkopen neemt slechts een klein beetje af.

Makelaardij verkopen

Aantal overnames makelaardijen

Er vinden in de makelaardijsector steeds vaker fusies en overnames plaats. Doordat de woningmarkt aan vele veranderingen onderhevig is, kan er met een groter team (en gunstiger marktaandeel) sneller geschakeld worden. Nieuwe diensten aanbieden of andere verkoopmethodieken introduceren gaat dan absoluut eenvoudiger.

["80", "85", "140", "110", "120", "140", "160", "155", "195", "145"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames makelaardijen

["5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een makelaardij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, waartoe een makelaardij behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor makelaardijen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden makelaardijen ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Hervorming van de woningmarkt

  De komende jaren zal de huizenmarkt onder de loep genomen worden, want vraag en aanbod sluit al langer niet op elkaar aan. Er zijn diverse voorstellen ingediend om het belastingstelsel te hervormen, zodat vastgoed niet langer een object voor investeerders is en ook voor starters een mogelijke kans wordt, aldus ABN Amro.

 • 2
  Samenwerkingsverbanden

  Makelaars zullen de komende jaren steeds vaker de samenwerking met ketenpartners opzoeken, zodat er een totaalconcept geboden kan worden. Onafhankelijke bureaus die lokale kennis hebben of zich juist specialiseren in bepaalde niches. Denk aan agrarisch vastgoed, bedrijfsmakelaars of kantoren die gespecialiseerd zijn in ‘Het Nieuwe Werken.’

 • 3
  Locatie ondergeschikt aan wensen

  De vraag naar betaalbare woningen is niet te stoppen, maar volgens Funda komt daar nog een nieuwe uitdaging voor makelaarskantoren bij. Lockdowns en gedwongen thuiswerken zorgt ervoor dat mensen bewustere kiezen voor wat ze willen in plaats van de locatie. Daardoor werd veel meer gezocht buiten de grote steden.

 • 4
  Verduurzaming

  Kantoren moeten straks minimaal energielabel C hebben en ook woningkopers hebben meer eisen. Isolatie, zonnepanelen en woonruimtes zonder gas zijn al jarenlang in opmars. Online publicatie Vastgoedmarkt schrijft dat er hierdoor ook kansen komen voor inspecteurs en andere samenwerkingspartijen.

Wat onze klanten zeggen