Bouwmarkt kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 mei 2021, Wietze Willem Mulder

Je wilt een bouwmarkt kopen of jouw bouwmarkt verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van bouwmarkten eruit ziet. Er was een enorme stijging zichtbaar, omdat mensen ten tijde van de pandemie het woongenot wilde vergroten. Inmiddels is de groei omgezet in krimp en zal er voornamelijk online bij de bouwmarkten worden verkocht.

Jouw bouwmarkt verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames bouwmarkten

Het aantal overnames is al jaren enigszins stabiel en dit zal naar verwachting ook niet escaleren op korte termijn. Dit heeft met name te maken met verschuiving van de consumentenuitgaven. Waar eerst de focus lag op het optimaliseren van de woon- en werkplek, zal dit nu langzamerhand weer richting horeca & leisure gaan. 

Bouwmarkt kopen of verkopen

Wat is een bouwmarkt waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe een bouwmarkt behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,05. Dat betekent dat een bouwmarkt gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,05 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw bouwmarkt waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over bouwmarkt

In tegenstelling tot vele andere branches zijn er bij bouwmarkten juist weinig starters en eenpitters. De meeste bedrijven behoren tot ketens en bestaan vooral uit grotere teams met meer dan vijf werknemers. 

In cijfers weergegeven zag het aantal bouwmarkten er in 2021 als volgt uit (CBS):

665 bouwmarkten, waarvan:

  • 140 bouwmarkten met een werkzaam persoon
  • 80 bouwmarkten met twee werkzame personen
  • 100 bouwmarkten met drie tot vijf werkzame personen
  • 160 bouwmarkten met vijf tot tien werkzame personen
  • 125 bouwmarkten met tien tot twintig werkzame personen
  • 35 bouwmarkten met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 bouwmarkten met vijftig tot honderd werkzame personen


Een bouwmarkt kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor bouwmarkten

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden bouwmarkten ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Online groei
Voor bouwmarkten is er nog veel ruimte voor innovatie, aangezien nog lang niet alle producten online verkrijgbaar zijn. Grote ketens verkoop kleine zaken online, maar er zijn ook bouwmarkten die het online segment nog niet hebben ontdekt. Hier liggen grote kansen voor de winkels, aldus ING

#2 Ultiem woongenot
Een multifunctionele woonomgeving en een comfortabele werkplek. Voor de consument is het belangrijker geworden om zaken op te knappen en de leefruimte, zowel binnen als buiten, volkomen naar wens te maken. Verven, bouwen, repareren en stylen: de consument weet de bouwmarkt wel te vinden, zo schrijft de ABN Amro.

#3 Duurzaamheid
De bouwmarkt wordt veelal gebruikt om gereedschappen, verf en materialen te halen. Het assortiment wordt steeds duurzamer en de consument vindt bewust leven bepalend. Houten of gerecyclede materialen, duurzame verf en vintage meubels opknappen. 

#4 Verhuur materialen
Gereedschappen huren bij de bouwmarkt is in toenemende mate populair. Het voorkomt de aanschafprijs van materialen, bespaart opslagruimte en zorgt ervoor dat er niet na eenmalig gebruik een apparaat in de schuur ligt. 

Bouwmarkt verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw bouwmarkt? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele bouwmarkten succesvol gekocht en verkocht.

Bouwmarkt verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bouwmarkt kopen?

Bouwmarkt kopen?

Ben je op zoek naar een bouwmarkt waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen bouwmarkten te koop aangeboden.

Bouwmarkt verkopen?

Bouwmarkt verkopen?

Heb je een bouwmarkt, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele bouwmarkten verkocht!

Bouwmarkt waarderen?

Bouwmarkt waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!