Fietsenwinkel kopen of verkopen

Gepubliceerd: 31 maart 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een fietsenwinkel kopen of jouw fietsenwinkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van fietsenwinkels eruit ziet. De fietsbranche is in Nederland best zichtbaar, want we fietsen met z’n allen wat af. De fietsen moeten verkocht, onderhouden en gerepareerd worden. Dat betekent dat de lokale rijwielhandels zijn op korte termijn nog niet uit ons straatbeeld verdwenen.

Jouw fietsenwinkel verkopen? Bereik 35.000+ potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames fietsenwinkels

De fietsenwinkels vallen onder de branche 'winkels in recreatieartikelen'. Sinds 2009 is het aantal overnames hier verdubbeld, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatst jaren zijn de cijfers enigszins stabiel en zijn er jaarlijks zo’n 20 tot 25 bedrijfsovernames.

Fietsenwinkel kopen of verkopen

Wat is een fietsenwinkel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel - waartoe een fietsenwinkel behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een fietsenwinkel gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw fietsenwinkel waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over fietsenwinkels

In Nederland fietsen we er met z’n allen op los. Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat we gemiddeld genomen minder fietsen kopen, maar wel een grotere investering doen. De elektrische fiets wint aan terrein, net als het aantal online aanbieders. De concurrentie voor speciaalzaken is hierdoor hevig, waardoor je van goede huize moet komen om onderscheidend te werk te gaan en te concurreren met massale online aanbieders.

In cijfers weergegeven zag het aantal groothandels er in 2021 als volgt uit (CBS):

2.615 bedrijven, waarvan:

  • 985 bedrijven waar één werkzaam persoon was;
  • 580 winkels waar 2 werkzame personen zijn;
  • 565 bedrijven waar 3 tot 5 werkzame personen zijn;
  • 360 bedrijven met 5 tot 10 werkzame personen;
  • 95 winkels met 10 tot 20 werkzame personen;
  • 20 winkels met meer dan 20, maar minder dan 50 personen werkzaam zijn. 

Een fietsenwinkel kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor fietsenwinkels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden fietsenwinkels ook veel groei- en overnamekansen: 

#1 Betere infrastructuur, meer fietsers
Ons land staat wereldwijd bekend om de optimale infrastructuur voor fietsers, net als Denemarken. Vanuit de overvolle steden fiets je moeiteloos het groen tegemoet en ben je snel op de plek van bestemming. Dat kinderen hier van jongs af aan al op de fiets naar school gaan, is natuurlijk ook een aantrekkelijk gegeven voor ondernemers in de fietsbranche.

#2 Duurzaam in het verkeer
Klimaatverandering vraagt ons creatief en efficiënt over logistieke patronen na te denken. We gaan vaker elektrisch rijden, nemen de trein in plaats van het vliegtuig en stappen voor relatief korte afstanden op de fiets. Nu de e-bike aan populariteit wint, is het ook mogelijk om iets langere afstanden te overbruggen op de fiets: een kans voor de ondernemers.

#3 Fiets van de zaak
Leaseauto’s zijn gewild, maar ook duur en niet energieneutraal. De vraag naar leasefietsen, ook wel de fiets van de zaak, stijgt al enige tijd. Digitale uitgave Tweewieler.nl geeft aan dat de afgelopen maanden iedere tien dagen de vraag naar leasefietsen met maar liefst 200% toenam!

Fietsenwinkel verkopen? 

Ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger voor jouw fietsenwinkel? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele fietsenwinkels succesvol gekocht en verkocht.

Fietsenwinkel verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Fietsenwinkel kopen?

Fietsenwinkel kopen?

Ben je op zoek naar een fietsenwinkel waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen fietsenwinkels te koop aangeboden.

Fietsenwinkel verkopen?

Fietsenwinkel verkopen?

Heb je een fietsenwinkel en ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele fietsenwinkels verkocht!

Fietsenwinkel waarderen?

Fietsenwinkel waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!