Je wilt jouw merkdealer verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van merkdealers eruit ziet. Sinds enkele jaren op rij zijn de autodealers aan overnames en fusies onderhevig. Elektrische auto’s breken door en lease-aanvragen schieten door het dak.
Merkdealers handelen in nieuwe en gebruikte auto’s van bekende automerken. Betrouwbare kwaliteit en innovatie zorgt ervoor dat er steeds minder mankementen voorkomen. Hierdoor lopen onderhoud en reparaties terug, wat een aanzienlijk risico voor merkdealers kan vormen. Het is verstandig om de samenwerking op te zoeken.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de automotive, de sector waartoe een merkdealer behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een merkdealer gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningCaravanbedrijven zijn seizoensbedrijven en juist door de coronamaatregelen was er in 2020 een enorme daling in de verkoopcijfers zichtbaar. Naar verwachting zal dit in 2021 opnieuw het geval zijn, waarbij ook de reparatieverzoeken nog eens dalen. Wat er na de crisis gebeuren gaat is uiteraard enkel speculeren, maar naar verwachting worden er minder verre reizen en minder korte vluchten geboekt en kiest de consument voor rustige bestemmingen op rijafstand. Dit zou de caravanbranche ten goede komen.
In cijfers weergegeven zag het aantal caravanbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden merkdealers ook veel groei- en overnamekansen:
Rabobank voorspelt een teruggang in het aantal verkopen van nieuwe auto’s, wegens maatschappelijke veranderingen. We reizen minder, gaan bewuster leven en deelconcepten steken steeds vaker de kop op. Een eigen auto is steeds minder vaak een voorwaarde voor een prettig leven.
De kwaliteit van auto’s neemt toe en consumenten rijden gemiddeld minder kilometers, waardoor er sprake is van overcapaciteit onder dealers. Het aantal vestigingen onder merkdealers neemt af, want er is sprake van een toenemend aantal consolidaties onder autohandelaars.
Verkopen via digitale kanalen is in opmars en ook voor de autobranche is dit een aantrekkelijke markt, volgens Rabobank. De jongere generaties doen hun onderzoek en weten wat ze willen, waardoor zelfs zo iets prijzigs als een auto, online gekocht wordt. Investeer als merkdealer in kwaliteitsfotografie, vindbaarheid en moderne technologie als VR.
Volgens ABN Amro, maar ook Business Insider, is private lease in opkomst. Aan de ene kant een mooie kans voor merkdealers, maar daar tegenover staat ook dat er minder onderhoud plaatsvindt. Hierdoor blijven de marges relatief laag en is het voor merkdealers nodig om op zoek te gaan naar andere verdienmodellen.