Elektrotechnisch bedrijf verkopen?

Je wilt jouw elektrotechnisch bedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van elektrotechnische bedrijven eruitziet. Nederland timmert hard aan de weg om de energietransitie zo snel mogelijk waar te maken. En dat is te zien, want het het aantal elektrotechnische bedrijven groeide de afgelopen twee jaar met 26%. 

Elektrotechnisch bedrijf verkopen

Aantal overnames elektrotechnische bedrijven

Het aantal bedrijven in de elektrotechniek nam enorm toe, en daardoor zie je ook meer beweging op de fusie en overnamemarkt. Het aantal fusies en overnames bereikte in 2021 een record met 150 succesvolle onderhandelingen. 

["95", "100", "105", "115", "85", "90", "110", "85", "100", "130", "115", "150"]

["2010", "‘11" , "‘12", "‘13", "‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21"]

Aantal fusies en overnames elektrotechnische bedrijven

["3,95", "4,05", "4,10", "4,15", "4,20", "4,15", "3,95", "3,95", "4,05", "4,00"]

["2012", "‘13", "‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21","22"]

Gem. EBITDA-multiple Bouw & Installatietechniek

Wat is een elektrotechnisch bedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de bouw- en installatietechniek, de branche waartoe elektrotechnische bedrijven behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA van 4,00. Dat betekent dat een elektrotechnisch bedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,00 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor elektrotechnische bedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgt de komende jaren onvermijdelijk voor veranderingen, maar biedt elektrotechnische bedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Energietransitie

  De energietransitie is in volle gang, maar vraagt nog heel wat van de elektrotechnische branche. Van de inmiddels peperdure gasstroom gaan we over naar zonnepanelen, warmtepompen en inductiekookplaten. En dat vraagt kennis van innovatie, techniek en mensen. Genoeg werk én uitdagingen in de nabije toekomst voor het elektrotechnisch bedrijf.

 • 2
  Domotica

  Naast verduurzaming zijn slimme apparaten de toekomst. Apparaten die je leven makkelijker maken, door met een kleine aanwijzing of volledig geautomatiseerd jouw wensen in te willigen. Hierbij kun je denken aan automatisch de gordijnen dicht doen of switchen van functionele naar sfeerverlichting, maar ook automatisch de wasmachine of de oven aanzetten vanaf je werk vallen hier onder. Domotica is niet alleen een leuke gadget voor de jongere generaties, want ook ouderen kunnen op deze manier langer thuis blijven wonen. Naar verwachting gaat de markt voor deze producten alleen maar groeien.

 • 3
  Personeelstekort

  Personeelstekort speelt in alle sectoren een rol. Op dit moment zijn elektrotechnici veel gevraagd en dat zal in de nabije toekomst niet minder worden. De energietransitie, domotica, maar ook vergrijzing zorgen voor deze hoge nood. Want door vergrijzing (en toekomstige pandemieën) zal de vraag naar medische apparatuur de komende jaren verder toenemen

Wat onze klanten zeggen