Kennisbank

Informatie, advies & nuttige praktijkverhalen
over het kopen en verkopen van een bedrijf 

Het succesvol aanvragen van een bancaire overnamefinanciering Blog

Het succesvol aanvragen van een bancaire overnamefinanciering

Om een bedrijf aan te kunnen koper heeft een ondernemer of investeerder in veel gevallen bancaire financiering nodig. Een zogenaamde acquisitiefinanciering is een speciaal ‘beestje’ en kent vaak een speciale juridische structurering.

Digitale overnamerisico’s Blog

Digitale overnamerisico’s

Een jaar geleden werd de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) ingevoerd. Daarmee staan ook bij bedrijfsovernames onderwerpen als data en cybersecurity ineens op de kaart. ‘We zien regelmatig dat bedrijven de boel niet goed op orde hebben.’ 

Wat is een Warranty & Indemnity-verzekering? Blog

Wat is een Warranty & Indemnity-verzekering?

Mocht een garantie door de koper worden ingeroepen dan mondt dat vaak uit in kostbare juristerij met een onzekere afloop. Dergelijke onderhandelingen over garanties en zekerheidstelling kunnen worden opgelost met een Warranty & Indemnity-verzekering.

6 financieringstips Blog

6 financieringstips

U wilt de groeiplannnen van uw bedrijf gaan realiseren, maar moet op zoek naar extern kapitaal. Het aanbod van financiers neemt rap toe en daarmee ook de verschillende financieringsvormen. Denk daarom aan de volgende punten bij de jacht naar bedrijfsfinanciering. 

Voordelen van due diligence Blog

Voordelen van due diligence

De praktijk wijst regelmatig uit dat goedkoop duurkoop is als een koper zich onvoldoende verdiept in een aangeboden onderneming.

Liquidatieverlies deelneming beperkter aftrekbaar? Blog

Liquidatieverlies deelneming beperkter aftrekbaar?

Op grond van de liquidatieverliesregeling kan het verlies op een deelneming in een dochtervennootschap worden afgetrokken als de dochtervennootschap wordt ontbonden (of failliet gaat).


Verantwoord stapelen van bedrijfsfinanciering

Financiering

Het midden- en kleinbedrijf wordt overspoeld door alternatieve geldverstrekkers. Daarmee is het ophalen van financiering vaak een grote puzzel geworden waarbij meerdere partijen op elkaar worden gestapeld. ‘Bedrijfsfinanciering is echt een vak geworden.’

 

Opiniepanel: 'Due diligence kosten zijn altijd voor de koper'

Bedrijf verkopen

Steeds vaker wordt een mkb-bedrijf benaderd door een investeringsmaatschappij die wil participeren. Daarbij worden de due diligence kosten soms doorberekend aan de ondernemer, ook als de deal niet doorgaat.  Moet je daar als verkopende ondernemer wel in meegaan? Daarom deze keer de stelling:

Consolidatie groothandels

Bedrijf verkopen

De afgelopen jaren laat een versnelde consolidatie zien bij groothandels in de sector bouw, industrie, automaterialen, hout en verf. Wat betekent dat voor uw bedrijf als u actief bent in de groothandel?

Vendor Due Diligence

Bedrijf verkopen

Een due diligence, in de volksmond ook wel boekenonderzoek genoemd, is een vast onderdeel bij een overnametraject. 

Informatiememorandum: wat staat erin?

Bedrijf verkopen

Een informatiememorandum een ‘inkijkje’ in het bedrijf. Daarbij wilt u uw bedrijf zo goed mogelijk presenteren zonder de realiteit uit het oog te verliezen.

Overnamedeal: Meubelmaatjes

Bedrijf kopen

Kees Regeling wilde ditmaal een MKB­ bedrijf over­nemen buiten zijn ‘eigen’ medische hulp middelenbranche. Dat vond hij met meubel groothandel Bocx Interiors, dat hij ook nog eens samen met zijn vrouw kocht.