Kennisbank

Informatie, advies & nuttige praktijkverhalen
over het kopen en verkopen van een bedrijf 

Kosten verkoop BV vaak niet aftrekbaar Blog

Kosten verkoop BV vaak niet aftrekbaar

Kosten voor de aan- en verkoop van een B.V. zijn voor een B.V. (koper of verkoper) niet aftrekbaar. Van dit van aftrek uitgesloten kosten is sprake als die kosten zonder die aan- of verkoop niet zouden zijn gemaakt.

Keuze rechtssysteem Blog

Keuze rechtssysteem

Belangrijk aandachtspunt bij crossbordertransacties is de keuze van het rechtssysteem. Het contracteren van een transactie naar buitenlands recht kan risico’s en onverwachte “verrassingen” met zich meebrengen.

Markt te koop! Blog

Markt te koop!

Als MBI’er is het belangrijk om te weten wat je unieke toegevoegde waarde (propositie) is en in welke markt deze het beste tot zijn recht komt. Waar kan jij het verschil maken?

Verborgen waarde Nieuws

Verborgen waarde

Overnameprijzen bevinden zich momenteel op record­ hoogte. Toch zijn er ook in de huidige markt ‘koopjes’ te vinden voor ondernemers die willen groeien door een overname. Het geheim? ‘Je moet kijken naar de voordelen die een combinatie kan opleveren.’ 

(Zuur) appeltje voor de dorst? Blog

(Zuur) appeltje voor de dorst?

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor schenk- en erfbelasting is een regeling die opvolging mogelijk moet maken zonder al te veel fiscale belemmeringen. Maar pas op voor onaangename verrassingen.


Is het management de ideale koper?

Bedrijf verkopen

Veel ondernemers overwegen om hun bedrijf aan het managementteam te verkopen. Maar dit proces dient zeer zorgvuldig te verlopen. Want als  de onderhandelingen niet leiden tot een overeenkomst ligt teleurstelling, frustratie en een verstoorde relatie op de loer.

Onderneming 3.0

Waardebepaling

Bedrijven zien hun markten rigoureus veranderen. Nieuwe spelers verwerven zich razendsnel een positie omdat ze vanaf de start vergaand gedigitaliseerd zijn en eenvoudiger en sneller kunnen opschalen tegen veel lagere kosten. Met grote gevolgen voor de waardering van deze bedrijven.

Aandeelhoudersvisie

Investeren

Als een onderneming meer dan één aandeelhouder heeft kunnen er na verloop van tijd conflicten ontstaan als gevolg van verschillende visies of doelstellingen. Wat de reden ook is, er zal naar een oplossing gezocht moeten worden.

Waardering issues

Bedrijf kopen

Het waarderen van een onderneming is geen waarheidsvinding en wordt in de toekomst mogelijk alleen maar lastiger. Toch is het altijd nuttig om een onderneming te waarderen tijdens de voorbereidingsfase van een verkooptraject.

Happy exit?

Bedrijf verkopen

opkopenJe bedrijf verkopen is een emotionele achtbaan die lang niet altijd vrolijk eindigt. Hoe zorg je ervoor dat een exit ook een ‘happy exit’ wordt, waarbij je de maximale financiële én emotionele opbrengst uit je verkoop haalt? ‘Cashen is mooi, maar daar zit het echte geluk niet in.’

Overnamemarkt robuust

Bedrijf kopen

Ondanks internationale turbulentie is de Nederlandse overnamemarkt onverminderd robuust. Wat verder opvalt is dat voor Duitse MKB-bedrijven significant meer wordt betaald dan voor Nederlandse bedrijven.