Buy and build-strategie: wat is het? En wat zijn de voordelen?

Peter Rikhof
Peter Rikhof, Brookz
25 april 2023
Een onderneming laten groeien door acquisitie is sneller, goedkoper en veel minder riskant dan op eigen kracht expanderen.
header image

Grote bedrijven wisten het altijd al: een onderneming laten groeien door acquisitie is sneller, goedkoper en veel minder riskant dan op eigen kracht expanderen.

Elke ondernemer die zelf van scratch af aan is begonnen zal het kunnen beamen: het opbouwen van een bedrijf kost jaren van bloed, zweet en tranen. Lange werkweken, veel stress en je bent blij als je aan het eind van de maand alle rekeningen kunt betalen. Wie daarna met zijn bedrijf ook nog wil verder groeien zal vooral heel hard moeten blijven werken. Er bestaan geen shortcuts naar succes.

Deze traditionele ondernemerswijsheid – groei is het resultaat van hard werken - vind je ook vaak terug bij businessconsultants, docenten en begeleiders van groeiprogramma’s voor ondernemers. De meeste groeiplannen van MKB-bedrijven zijn daarom vaak gericht op organische groei via het vergroten van de marketing- en salesinspanningen. En mits goed uitgevoerd zullen deze activiteiten in veel gevallen zeker bijdragen aan de verdere groei en bloei van de onderneming.

Maar het is een feit dat het nog niet zo gemakkelijk is om als volwassen bedrijf op eigen kracht (autonoom) met dubbele cijfers te groeien. Om een idee te krijgen: 97% van alle Nederlandse bedrijven met personeel groeit minder dan 5% per jaar. Van alle bedrijven met meer dan 10 werknemers groeit slechts 13% met meer dan 10% per jaar (CBS). Wie als ondernemer zijn groeitempo wil versnellen naar 20, 30 of 50% - groei is een keuze - zal daarvoor dus naar andere wegen moeten zoeken.

Groeistrategieën

Als je met je bedrijf wilt groeien – en zeker als je met meer dan 10% per jaar wilt groeien – zul je allereerst een plan moeten hebben. Dat plan begint met het formuleren van een strategie, de route die je kiest om je doel te bereiken. Bij een strategie opstellen hoort keuzes maken. Je kunt niet alles tegelijk doen, dus moet je prioriteiten stellen. Of zoals de bekende Amerikaanse strategieprofessor Michel Porter het verwoord: 'De essentie van strategie is vooral kiezen wat je niet gaat doen'.

Vanuit de economische literatuur zijn er voor een bedrijf drie verschillende strategieën om te groeien:

Organische groei: Vaak gezien als de standaard groei-optie. Een organische groeistrategie is groeien op basis van interne bedrijfsmiddelen en mogelijkheden.

Fusies & overnames: Groei realiseren door het samenvoegen van twee voorheen zelfstandige bedrijven waarbij de eigendomsverhoudingen veranderen.

Strategische allianties: Groei door samenwerking van twee bedrijven. Dat kan door het oprichten van een nieuwe entiteit (joint-venture) of op basis van een zakelijk verbintenis (franchising, licenties).

Zelf doen of overnemen?

Bij alle genoemde groeistrategieën speelt voor ondernemers de vraag: ga ik het zelf doen of ga ik een bedrijf overnemen dat al actief is met dit product of op deze markt? Organische groei houdt vaak minder risico in voor bedrijven dan andere soorten groei. Het is daarnaast ook gemakkelijker te managen, gemakkelijker te financieren via interne winsten en minder verstorend voor het personeel en de reguliere bedrijfsvoering. Grootste nadeel van organische groei is dat het veel tijd kost – het gaat langzaam - en je ook nog maar moet zien of het een succes wordt.

Om een idee te krijgen bij groeien door overname het volgende voorbeeld. Stel je hebt in tien jaar een bedrijf opgebouwd met een omzet van 4 miljoen euro. Je bent ambitieus en wilt het komende jaar 50% groeien. Via Brookz heb je een vergelijkbaar bedrijf gevonden met een omzet van 2 miljoen euro dat je kunt kopen voor 1,5 miljoen euro. Dus 50% groei kost je in dit geval 1,5 miljoen euro met een zekerheid van bijna 100% dat je dit binnen een jaar gaat realiseren.

Het alternatief voor deze overname is dat je 50% groei (= 2 miljoen omzet) op de traditionele manier gaat realiseren, via het vergroten van de marketing- en salesinspanningen. Maar hoeveel gaat je dat kosten? En hoelang gaat dat duren? En hoe groot is de kans dat je met deze extra marketing- en salesinspanning ook de beoogde groei gaat behalen? Zeer waarschijnlijk kleiner dan 50% - als het niet nog minder is.

Dit voorbeeld laat goed zien wat grote bedrijven altijd al hebben geweten: een onderneming laten groeien door een overname is sneller, goedkoper en veel minder riskant dan op eigen kracht expanderen.


Je las een verhaal uit ons nieuwe boek 'Groeien door overname'. Meer weten over het uitvoeren van een overnamestrategie in samenwerking met een investeerder? Bestel dan hier jouw exemplaar met één druk op de knop.

Geschreven door
Peter Rikhof, Brookz

Peter Rikhof studeerde Economie (Vrije Universiteit) en Journalistiek (Erasmus Universiteit)

Hij is oprichter en algemeen directeur van Brookz & mede-oprichter van Dealsuite en ValuePartner. Daarnaast is hij schrijver van de boeken:

Eerder was hij hoofdredacteur van Management Team en bedenker en hoofdredacteur van ondernemersplatform Sprout.

Als ondernemer was hij de afgelopen 15 jaar betrokken bij meer dan 10 overnametransacties. Ook haalde hij onlangs een investering van meer dan 3 miljoen euro op voor het internationale M&A-platform Dealsuite.

Nieuwste verhalen