Kunststof- en rubberverwerkingsbedrijf verkopen?

Je wilt jouw kunststof- en rubberverwerkingsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van kunststof- en rubberverwerkingsbedrijven eruit ziet. De uitdagende oliemarkt in combinatie met aanhoudend personeelstekort én de roep om meer duurzaamheid in deze branche, zorgt de komende jaren naar verwachting voor veel veranderingen voor kunststof- en rubberverwerkingsbedrijven.

Kunststof- en rubberverwerkingsbedrijf verkopen

Aantal overnames kunststof- en rubberverwerkingsbedrijf

Het aantal fusies en overnames in de kunststof- en rubberindustrie is al jaren stabiel.

["15", "20", "15", "25", "25", "25", "30", "20", "30", "20"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames kunststof- en rubberverwerkingsbedrijven

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,00", "5,00"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een kunststof- en rubberverwerkingsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor de sector industrie & productie – waartoe kunststof- en rubberverwerkingsbedrijf behoren – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor kunststof- en rubberverwerkingsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden kunststof- en rubberverwerkingsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  CO2 footprint

  Slechts 14% van alle kunststof verpakkingen wordt gerecycled. En daarmee heeft de kunststof- en rubberindustrie een flinke aandeel in de uitstoot van CO2. Consumenten kiezen daarom steeds vaker voor alternatieven die wel duurzaam zijn. Om relevant te blijven in deze business moeten deze bedrijven hun impact op het milieu drastisch reduceren en circulariteit vergroten.

 • 2
  Bewuste investeerders

  Niet alleen consumenten eisen duurzame processen en producten, ook voor investeerders is het duurzaamheidsbeleid of het voldoen aan de ESG-criteria (Environmental, Social & Governance) meer een meer doorslaggevend voor hun investeringsportfolio.

 • 3
  Supply chain

  Crisis op de oliemarkt en aanhoudende personeelstekorten zorgen voor grote uitdagingen in de continuïteit van de supply chain. Samenwerking in de branche is nodig om hier een essentiële verandering in teweeg te brengen, aldus de CEO van de U.S. Tire Manufacturers Association

Wat onze klanten zeggen