Schadeherstelbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 19 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een schadeherstelbedrijf kopen of jouw schadeherstelbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van schadeherstelbedrijven eruit ziet. 

Jouw schadeherstelbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames schadeherstelbedrijven

Het aantal fusies en overnames in deze branche ligt de laatste tien jaar tussen de 25 en 40 stuks.

Schadeherstelbedrijf kopen of verkopen

Wat is een schadeherstelbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, waartoe een schadeherstelbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een schadeherstelbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Automotive, transport en logistiek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw schadeherstelbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over schadeherstelbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal schadeherstelbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

7.690 schadeherstelbedrijven, waarvan:

  • 5.140 schadeherstelbedrijven met een werkzaam persoon
  • 990 schadeherstelbedrijven met twee werkzame personen
  • 660 schadeherstelbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 515 schadeherstelbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 245 schadeherstelbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 100 schadeherstelbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 20 schadeherstelbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een schadeherstelbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor schadeherstelbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden schadeherstelbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Private lease verandert branche
Met de komst van leaseauto’s is de schademarkt structureel dalend. Wagenparken breiden uit, maar het aantal schadereparaties daalt. Als ondernemer is het fijn om te genieten van stijgende verkoopcijfers, maar de contracten leveren verder qua reparaties nauwelijks iets op. 

#2 Doorbraak elektrische auto’s
Binnen enkele jaren zal de elektrische auto gigantisch aan terrein winnen. Dit is mooi voor het milieu en fijn voor de consument, maar minder voor het schadeherstel. Auto’s worden slimmer en technieken vernuftiger, waardoor er minder reparaties uitgevoerd zullen worden, aldus Rabobank

#3 Specialisatie
Doordat auto’s steeds complexer worden, gaan herstelbedrijven zich specialiseren. Ieder automerk heeft zijn eigen vereisten en systemen, waardoor het voor ondernemers in de branche niet langer haalbaar is om álle merken te repareren, aldus BOVAG.

Schadeherstelbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw schadeherstelbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele schadeherstelbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Schadeherstelbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Schadeherstelbedrijf kopen?

Schadeherstelbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een schadeherstelbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen schadeherstelbedrijven te koop aangeboden.

Schadeherstelbedrijf verkopen?

Schadeherstelbedrijf verkopen?

Heb je een schadeherstelbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele schadeherstelbedrijven verkocht!

Schadeherstelbedrijf waarderen?

Schadeherstelbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!