Kennisbank

Informatie, advies & nuttige praktijkverhalen
over het kopen en verkopen van een bedrijf 

Waardering issues Blog

Waardering issues

Het waarderen van een onderneming is geen waarheidsvinding en wordt in de toekomst mogelijk alleen maar lastiger. Toch is het altijd nuttig om een onderneming te waarderen tijdens de voorbereidingsfase van een verkooptraject.

Overnamemarkt robuust Nieuws

Overnamemarkt robuust

Ondanks internationale turbulentie is de Nederlandse overnamemarkt onverminderd robuust. Wat verder opvalt is dat voor Duitse MKB-bedrijven significant meer wordt betaald dan voor Nederlandse bedrijven.

Financiering management buy-out Blog

Financiering management buy-out

In de praktijk zijn de meeste management buy-outs door een combinatie van financieringsvormen goed financierbaar. Het realiseren van de benodigde overnamefinanciering is dan ook zelden een dealbreker in management buy-out trajecten.

Digitale overnamerisico’s Blog

Digitale overnamerisico’s

Een jaar geleden werd de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) ingevoerd. Daarmee staan ook bij bedrijfsovernames onderwerpen als data en cybersecurity ineens op de kaart. ‘We zien regelmatig dat bedrijven de boel niet goed op orde hebben.’ 

Wat is een Warranty & Indemnity-verzekering? Blog

Wat is een Warranty & Indemnity-verzekering?

Mocht een garantie door de koper worden ingeroepen dan mondt dat vaak uit in kostbare juristerij met een onzekere afloop. Dergelijke onderhandelingen over garanties en zekerheidstelling kunnen worden opgelost met een Warranty & Indemnity-verzekering.

Voordelen van due diligence Blog

Voordelen van due diligence

De praktijk wijst regelmatig uit dat goedkoop duurkoop is als een koper zich onvoldoende verdiept in een aangeboden onderneming.


Overnamedeal: Meubelmaatjes

Bedrijf kopen

Kees Regeling wilde ditmaal een MKB­ bedrijf over­nemen buiten zijn ‘eigen’ medische hulp middelenbranche. Dat vond hij met meubel groothandel Bocx Interiors, dat hij ook nog eens samen met zijn vrouw kocht. 

Koper wees voorbereid!

Bedrijf kopen

Met name aspirant- kopers voor kleinere ondernemingen of webshops hebben niet altijd helder wat belangrijke aandachtpunten zijn voor succesvolle overname. Negen tips om goed over na te denken.

Deal - Toolsupplier

Bedrijf kopen

Het regelen van de financiering was het aspect waar Geirnaert het meest tegenop zag. ‘Maar eigenlijk verliep die stap redelijk makkelijk’, aldus Geirnaert.

Strategische koper of private equity?

Bedrijf kopen

In de  fusie- en overnamemarkt is op dit moment een gevecht gaande tussen private equity partijen en strategische kopers. Wie wordt de winnaar?

Zelfkennis versus marktkennis

Bedrijf kopen

Wanneer u een bedrijf wilt overnemen, wat is dan belangrijker: marktkennis of zelfkennis? Als u (kennis van) karakter combineert met market intelligence heeft u een ‘head-start’ in het overnemen, het realiseren en uitbouwen van een onderscheidende marktpositie.

Leef je (ondernemers)droom!

Bedrijf kopen

Als ondernemer moet je jezelf nieuwe doelen blijven stellen. Groeien via acquisitie, samenwerken met een investeerder of begin desnoods een nieuw bedrijf. Wat je ook doet, ga ervoor!