Bedrijf kopen: 6-stappenplan

Wat zijn de voor- en nadelen van een bedrijf kopen en hoe realiseer je die droom? We zetten alles voor je op een rij in dit artikel.

28 februari 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Uitbreiding van je bedrijf, opstart van een nieuwe bedrijfsrichting of een gefailleerde onderneming opkopen, er zijn verschillende redenen waarom je een bedrijf zou willen kopen. Wat zijn de voor- en nadelen van een bedrijf kopen en hoe realiseer je die droom? We zetten alles voor je op een rijtje in dit artikel.

Waarom een bedrijf kopen?

Een bedrijf kopen in plaats van volledig opnieuw oprichten kent vele voordelen. Je kunt door de aankoop van een bedrijf veel sneller groeien dan je met organische groei kunt bewerkstelligen. In één aankoop kan je theoretisch zo je bedrijfsomvang verdubbelen of je marktaandeel in een aanpalende niche vergroten. Maar ook als je na jaren loondienst graag aan het roer wilt staan van een onderneming kan een bedrijfsaankoop een mooie optie zijn. En uit cijfers blijkt dat bedrijfsovernames vaak een beter toekomstperspectief hebben dan een startup, waarbij het bijltje in 90% van de gevallen wordt neergegooid.

Uiteraard kent de aankoop van een bestaande onderneming ook nadelen. Zo moet je wel een flinke zak met geld beschikbaar hebben of financiering kunnen rondkrijgen voor de aankoop, bij starten heb je deze drempel niet. Een ander nadeel is dat een bestaand bedrijf vaak delen of organisatorische regelingen heeft waarin jij niet zo thuis bent of simpelweg niet interessant vindt. Het is daarom belangrijk dat je je goed verdiept in het aan te kopen bedrijf. Past het bij jou, je ambities of bestaande bedrijf? Zo ja, volg dan onderstaande stappen om jouw gedroomde aankoop realiteit te maken.

Hoe koop ik een bedrijf?

Stap 1 – Weet wat je wil

De aankoop van een bedrijf is niet in een dagje voor elkaar. Het is een zorgvuldig proces waar je ook echt de tijd voor moet nemen, want zo voorkom je dat je een kat in de zak koopt waar je meer hinder dan voordeel van ondervindt. Begin daarom altijd met het in beeld brengen van je doelen. Wil je een bedrijf kopen om je bestaande bedrijf verder te laten groeien of wil je juist een ondernemersdroom realiseren en daarvoor een bedrijf kopen uit een sector, die je nog niet door en door kent. Stel jouw koopprofiel op om ervoor te zorgen dat je straks een bedrijf koopt dat echt bij je past.

Stap 2 – Onderzoek de mogelijke bedrijven en laat je adviseren

Weet je wat je wil? Dan is het tijd om te gaan rondneuzen op de bedrijvenmarktplaats. Op ons overnameplatform vind je de actuele koop- en verkoopopties. Met ruim 35.000 inschrijvingen zijn we het grootste overname platform van Nederland, dus er zit vast iets tussen dat bij jou en jouw ambities past. Maar houd ook je netwerk goed in de gaten, want ervaring leert dat de meeste overnames via via tot stand komen. Het is daarom handig om jouw koopprofiel binnen je netwerk via LinkedIn en andere social mediakanalen te delen.

Komen er mooie opties voor jouw ambities voorbij? Vraag dan advies aan mensen die verstand hebben van financiële, juridische en fiscale aspecten om je bij te staan in de aankoop.

Stap 3 – Weet wat je koopt

Doe voorafgaand aan de koop goed onderzoek naar het bedrijf. Niet alleen een strategisch plan, waarin je analyseert hoe het bedrijf ervoor staat, wat het toekomstperspectief is en hoe je de aankoop kunt realiseren, maar ook de emotionele kant van de aankoop is van belang bij het onderhandelingsproces. De verkoper gaat iets loslaten waar bloed zweet en tranen in zit, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Weet daarom als koper wat je gaat kopen, zodat je ook vertrouwen wekt bij de verkopende partij. Dat levert je misschien nog wat op aan de onderhandelingstafel.

Een belangrijk onderdeel van weten wat je koopt is het due diligence onderzoek, een boekenonderzoek. Hierbij kijken deskundigen naar de juistheid en compleetheid van de informatie die de koper verstrekt. Klopt het plaatje financieel en zijn alle zaken juridisch in de haak, dan koop je in ieder geval een onderneming, die administratief goed op orde is. En dat uit zich natuurlijk ook in de verkoopwaarde. Komen er onverwachte dingen op tafel naar aanleiding van je due diligance onderzoek? Dan kun je ook een lagere prijs bedingen óf afzien van de verkoop.

Stap 4 – Onderzoek de waarde

Betrek een financieel deskundige bij de waardepaling. Zo krijg je objectief een aankoopprijs voorgelegd, en dat voorkomt dat je misschien een aankoop doet op basis van emoties. Wil je het bedrijf echt graag hebben dan kun je natuurlijk iets afwijken van de waardebepaling, maar voorkom dat je veel te veel betaalt, daar krijg je alleen maar last van.

Stap 5 – Regel de financiering

Is het bedrijf precies wat je zoekt en blijkt uit alle onderzoeken dat je hiermee geen kat in de zak zal kopen, dan moet je nog wel de financiering rond krijgen. Hoewel een bancaire lening meestal de financieringsmethode is voor dergelijk aankopen zijn er ook verschillende platformen waarop je andere financieringsopties kunt verkennen. Zoals bijvoorbeeld informal investment of crowdfunding.

Stap 6 – Champagne ontkurken

Is de verkoopprijs goed en heb je de financiering rond? Dan is het tijd voor de notaris. Hier teken je de koopovereenkomst, waarna je jezelf eigenaar kunt noemen van jouw gedroomde bedrijf. Hoera, champagne!

Wil je meer weten over bedrijfsovernames of zoek je informatie over bijvoorbeeld opvolging van een familiebedrijf? Lees dan eens dit artikel.


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Bedrijfswaarde berekenen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Bedrijf starten of kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Heb je ambities om te gaan ondernemen, dan ben je zeker niet alleen. Maar een eigen bedrijf starten heeft heel wat voeten in de aarde, terwijl een bedrijf kopen ook een goed alternatief is. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf starten of kopen?

 

lees meer >

Familiebedrijf overnemen, hier moet je op letten

Jarenlang was bedrijfsopvolging bij een familiebedrijf vanzelfsprekend. Deze bedrijfsopvolging door kinderen, kleinkinderen of andere familieleden is tegenwoordig niet meer zo populair, waardoor er vaker familiebedrijven in de etalage belanden.

lees meer >

Bedrijf kopen: de eerste 100 dagen na de bedrijfsovername

Daar zit je dan de volgende ochtend: voor het eerst achter je bureau in jouw directeurskamer. Vol met toekomstplannen en tot op het bot gemotiveerd. De afgelopen periode was zwaar en spannend, met het bezoek aan de notaris als hoogtepunt. 

lees meer >