Kennisbank

Informatie, advies & nuttige praktijkverhalen
over het kopen en verkopen van een bedrijf 

Koper wees voorbereid! Blog

Koper wees voorbereid!

Met name aspirant- kopers voor kleinere ondernemingen of webshops hebben niet altijd helder wat belangrijke aandachtpunten zijn voor succesvolle overname. Negen tips om goed over na te denken.

Deal - Toolsupplier Praktijk

Deal - Toolsupplier

Het regelen van de financiering was het aspect waar Geirnaert het meest tegenop zag. ‘Maar eigenlijk verliep die stap redelijk makkelijk’, aldus Geirnaert.

Strategische koper of private equity? Blog

Strategische koper of private equity?

In de  fusie- en overnamemarkt is op dit moment een gevecht gaande tussen private equity partijen en strategische kopers. Wie wordt de winnaar?

Zelfkennis versus marktkennis Blog

Zelfkennis versus marktkennis

Wanneer u een bedrijf wilt overnemen, wat is dan belangrijker: marktkennis of zelfkennis? Als u (kennis van) karakter combineert met market intelligence heeft u een ‘head-start’ in het overnemen, het realiseren en uitbouwen van een onderscheidende marktpositie.

Leef je (ondernemers)droom! Blog

Leef je (ondernemers)droom!

Als ondernemer moet je jezelf nieuwe doelen blijven stellen. Groeien via acquisitie, samenwerken met een investeerder of begin desnoods een nieuw bedrijf. Wat je ook doet, ga ervoor!

Zo nam Remco het bedrijf van zijn baas over Blog

Zo nam Remco het bedrijf van zijn baas over

Wat doe je als je werkgever met pensioen gaat? Het bedrijf overnemen is dan misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch nam Remco van der Aar (40) de stap. Hij gebruikte crowdfunding als alternatieve financieringsvorm om de bedrijfsovername rond te krijgen.


Onderzoeks- en informatieplicht in een due diligence

Bedrijf kopen

Afhankelijk van de omvang en complexiteit van het over te nemen bedrijf zal een degelijk boekenonderzoek veel verder moeten gaan dan een financieel onderzoek. “gepaste zorgvuldigheid” is geboden. Neem contact op via Brookz

Onduidelijkheden rondom de koopprijs

Bedrijf kopen

De koopprijs kan simpelweg het resultaat zijn van onderhandelingen of “handjeklap”. Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om vooraf gedetailleerde afspraken te maken over de berekening van de definitieve koopprijs. Lees dit blogartikel verder op Brookz

Q&A: Marcel Belt, directeur Marcel's Green Soap

Bedrijf kopen

Marcel Belt nam als kleine startup vorig jaar het bekende merk Driehoek Zeep over van Unilever. Een gesprek over groene idealen, onze plastic footprint en de kracht van de gunfactor. ‘Ik zei: als je het over drie jaar terug wil kopen, be my guest.’ Lees verder op Brookz

Overnamefinanciering door middel van Crowdfunding

Bedrijf kopen

Wilmod Heating & Systems uit Bleiswijk nam vorig jaar concurrent Kuwatec over. Voor de financiering maakte eigenaar Victor Monster gebruik van crowdfunding. Via Knab Crowdfunding werd binnen een dag een lening van € 300.000 opgehaald. Lees verder op Brookz

7 zonden van fusie & overnames

Bedrijf kopen

Veel fusies en overnames mislukken. Dit is vaak te danken aan een aantal zonden zoals die door de paus al werden benoemd. Lees verder.

Presidentschap Trump als leidraad voor succesvolle overname

Bedrijf kopen

Welke parallellen zijn er te maken bij de eerste 100 dagen na een bedrijfsovername na closing en de eerste 100 dagen van Trump als president?