Brookz Sectormonitor Groothandel 2024

Gepubliceerd: 28 februari 2022, geüpdatet: 3 juli 2023, Wietze Willem Mulder

Wil je een bedrijf kopen of je bedrijf verkopen in de sector Groothandel? Daar kan deze Brookz Sectormonitor voor de Groothandel jou bij helpen.

Met deze Sectormonitor willen wij (potentiële) kopers en verkopers feiten en cijfers presenteren die inzicht geven in het aantal transacties en de waarde-ontwikkeling van bedrijven in de sector Groothandel. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.

Sectorinformatie

De sector Groothandel is een brede sector waarbij mens- en machinewerk gericht is op het bewerken, voorbereiden, maken en verhandelen van producten. Nederland is van oudsher een handelsland. Veel goederen komen Nederland binnen in de haven van Rotterdam en worden vervolgens via vrachtwagen of trein naar de plaats van bestemming vervoerd. De sector kent een brede range van bedrijven, waaronder:

  • Groothandels in brandstoffen, ertsen, metalen en chemische producten
  • Groothandels in hout, vlakglas, sanitair en bouwmaterialen
  • Groothandels in machines, technische benodigdheden, schepen en vliegtuigen
  • Groothandels in meubels, huishoudelijke artikelen en ijzerwaren
  • Groothandels in textiel, kleding, schoeisel en lederwaren
  • Groothandels in voedings­ en genotmiddelen
  • Groothandels gespecialiseerd in overige goederen
  • Niet-­gespecialiseerde groothandels

Overnamemarkt

Het kopen en verkopen van groothandels is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. De sector vertegenwoordigt gemiddeld zo’n tien procent in het totaal aantal fusies en overnames in Nederland.

Waarde-ontwikkeling

Iedere partij die actief is op de overnamemarkt, wil weten wat de waarde van een onderneming is. Met de Brookz Overname Barometer peilen we ieder half jaar de zogenaamde multiples. Kijkend naar de afgelopen vijf jaar ligt de multiple voor de sector Groothandel altijd iets hoger dan voor het gehele MKB. 

Contactpersonen NMP

Zoek je een investeerder binnen de sector Groothandel? Neem dan contact op met één van de contactpersonen van NMP:

Contactpersonen NMP