Brookz Sectormonitor Groothandel

Gepubliceerd: 28 februari 2022, geüpdatet: 24 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Wil je een bedrijf kopen of je bedrijf verkopen in de sector Groothandel? Daar kan deze Brookz Sectormonitor voor de Groothandel jou bij helpen.

Met deze Sectormonitor willen wij (potentiële) kopers en verkopers feiten en cijfers presenteren die inzicht geven in het aantal transacties en de waarde-ontwikkeling van bedrijven in de sector Groothandel. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.

Download de ‘Brookz Sectormonitor Groothandel’ voor relevante informatie over de sector, de werking van de fusie- en overnamemarkt, actuele waarderingen en praktijkvoorbeelden van andere kopers die een Groothandel-bedrijf hebben gekocht en verkopers die hun Groothandel-bedrijf hebben verkocht:

Sectorinformatie

De sector Groothandel is een brede sector waarbij mens- en machinewerk gericht is op het bewerken, voorbereiden, maken en verhandelen van producten. Nederland is van oudsher een handelsland. Veel goederen komen Nederland binnen in de haven van Rotterdam en worden vervolgens via vrachtwagen of trein naar de plaats van bestemming vervoerd.

Overnamemarkt

Het kopen en verkopen van Groothandel-bedrijven is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. De sector vertegenwoordigt gemiddeld zo’n tien procent in het totaal aantal fusies en overnames in Nederland. Opvallend beeld is dat in de Brookz Overname Barometer het aandeel over de jaren heen steeds iets kleiner is geworden. 

Waarde-ontwikkeling

Iedere partij die actief is op de overnamemarkt, wil weten wat de waarde van een onderneming is. Met de Brookz Overname Barometer peilen we ieder half jaar de zogenaamde multiples. Kijkend naar de afgelopen vijf jaar ligt de multiple voor de sector Groothandel altijd iets hoger dan voor het MKB. 

Praktijkcase

Kees Regeling wilde ditmaal een MKB-bedrijf overnemen buiten zijn ‘eigen’ medische hulpmiddelenbranche. Dat vond hij met meubelgroothandel Bocx Interiors, dat hij ook nog eens samen met zijn vrouw kocht. ‘Thuis hebben we het veel over het bedrijf, dat gaat 24 uur per dag door.’ 

Sectormonitor Groothandel