Bronsgieterij verkopen?

Je wilt een bronsgieterij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van bronsgieterijen eruit ziet. Zoals bekend is koper een onmisbaar element en dit bepaalt dan ook voor een groot deel de markt op dit vlak.

Bronsgieterij verkopen

Aantal overnames bronsgieterijen

De bronsindustrie is in ons land zeer beperkt en daardoor is het aantal consolidaties de afgelopen jarne nihil.

["0", "0", "0", "0", "0", "0", "0", "5", "0", "0"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames bronsgieterijen

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,00", "5,00"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21","22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een bronsgieterij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor de sector industrie & productie – waartoe bronsgieterijen behoren – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor bronsgieterijen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden bronsgieterijen ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Koperprijzen rijzen de pan uit

    Afgelopen jaren zijn de koperprijzen grandioos gestegen, maar liefst met 18% per ton. Volgens ABN AMRO nam de koperprijs een jaar ervoor al toe met 34%. Dit heeft deels te maken met optimisme in de investeerders markt, maar ook met capaciteitsreductie bij smelters.

  • 2
    Vraag naar bronzen sieraden stijgt

    Na goud, zilver en roségoud is brons een opkomende grondstof in de wereld van sieraden. Brons heeft een luxueuze uitstraling, maar is onderhoudsintensief. Hier ligt voor ondernemers een kans in de wereld van productie én onderhoud.

Wat onze klanten zeggen