Boekhandel verkopen?

Je wilt jouw boekhandel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van boekhandels eruit ziet. Hoewel we de laatste jaren meer thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur organiseerden, is de interesse in boeken toch afgenomen. 

Boekhandel verkopen

Aantal overnames boekhandels

Boekhandels hebben het zwaar. Van alle retail categorieën gaat de wereld van literatuur gebukt onder de grootste teruggang. In de periode 2019-2022 is er een omzetdaling zichtbaar van 7% bij fysieke boekhandels. Ook online worden er minder boeken gekocht, waardoor de markt nog meer zal krimpen dit jaar.

["15", "20", "25", "20", "20", "25", "20", "15", "30", "15"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames boekhandels

["3,65", "3,60", "3,55", "3,50", "3,25", "3,05", "2,95", "3,05", "2,80", "2,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["3,50", "2,30"]

Gem. EBITDA-multiple Detailhandel

Wat is een boekhandel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel - waartoe een boekhandel behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor boekhandels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden boekhandels ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Actie in literatuur

  Er zijn regelmatig doeltreffende acties zichtbaar in de boekenbranche, die een positieve invloed hebben op de verkoop van literatuur. Zo riepen afgelopen jaar ruim tweehonderd schrijvers op om boeken te kopen van noodlijdende lokale boekhandels, waardoor er een flinke omzetstijging zichtbaar was. Daarbij werken evenementen, zoals de jaarlijkse Boekenweek, voor een stijging in de afname van het aantal boeken. 

 • 2
  Online verkoop

  Volgens Boekman - het kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid - is het essentieel dat boekhandels de online verkoopkanalen op orde brengen. Door daarbij regelmatig de samenwerking op te zoeken, wordt er collectief meer aandacht voor de sector gecreëerd.

 • 3
   Ontlezing

  Netflix, HBO en Videoland weten we allemaal te vinden, maar er is vooral sprake van ontlezing in onze maatschappij. Scholen bieden steeds minder literatuur gerelateerde lessen aan en daarbij wordt er thuis minder gelezen en voorgelezen. Een campagne als ‘Ik lees thuis’ heeft wel een positief effect gehad op de verkoop van (kinder)boeken, maar er wordt gevreesd voor de gevolgen op de lange termijn.

Wat onze klanten zeggen