Houtverwerkingsbedrijf verkopen?

Je wilt jouw houtverwerkingsbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van houtverwerkingsbedrijven eruit ziet. De vraag naar hout is de laatste tijd enorm toegenomen en naar verwachting zal de groei doorzetten.

 

Houtverwerkingsbedrijf verkopen

Aantal overnames houtverwerkingsbedrijven

Het aantal fusies en overnames in de houtverwerkingsindustrie is al jaren stabiel. De laatste twee jaren lijkt het aantal consolidaties toe te nemen, en met de ontwikkelingen op de houtmarkt zal dit naar verwachting gaan toenemen.

["0", "5", "0", "0", "0", "0", "5", "5", "5", "5"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames houtverwerkingsbedrijven

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,00", "5,00"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een houtverwerkingsbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor de sector industrie & productie – waartoe houtverwerkingsbedrijven behoren – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor houtverwerkingsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgt de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden houtverwerkingsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Hout is duurzaam

    Het vakblad ‘Houtwereld’ benadrukt de voordelen van hout als bouwmateriaal. Hout is duurzaam, werkt stressverlagend en werkt ook nog eens reducerend voor ons stikstofprobleem. Bovendien wordt er meer hout gebruikt in de interieurbouw, omdat dit de natuur weer een stukje dichterbij brengt. Hout is hip! 

  • 2
    Circulaire bouwmaterialen

    Essentiële grondstoffen als hout, staal en andere bouwmaterialen worden steeds schaarser. En daarom richten veel ondernemingen op het hergebruiken van materialen. Ook de overheid richt zich op het versnellen van een circulaire economie. Voor groothandels in hout- en bouwmaterialen liggen kansen in de inkoop van circulaire materialen. 

Wat onze klanten zeggen