Verhuisbedrijf verkopen?

Je wilt jouw verhuisbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van verhuisbedrijven eruit ziet. De huizenmarkt doet het goed, dus dat betekent dat ook de verhuismarkt floreert.

Verhuisbedrijf verkopen

Aantal overnames verhuisbedrijven

Het aantal consolidaties onder verhuisbedrijven verkeert op een hoogtepunt. Er zijn veel overnames in de markt zichtbaar.

["75", "80", "85", "55", "65", "80", "80", "90", "110", "80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames Goederenvervoer over de weg (CBS)

["3,65", "3,85", "3,85", "3,85", "3,60", "3,60", "3,60", "3,60", "3,70", "3,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,20", "3,30"]

Gem. EBITDA-multiple Automotive, Transport & Logistiek

Wat is een verhuisbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, transport & logistiek, waartoe een verhuisbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,3 tot 4,2 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor verhuisbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden verhuisbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Duurzame logistiek

  Verduurzaming in de logistieke sector is tijdens de pandemie in een groeispurt terechtgekomen. Met name in de verhuisbranche is er een toenemende vraag naar de combinatie van goede dienstverlening en duurzaam vervoer. Ondanks dat de energietransitie flink wat voeten in de aarde heeft, is het de enige juist weg om te bewandelen, aldus ABN Amro.

 • 2
  Wet- en regelgeving belangrijker

  Voor de consument is het vaak maar afwachten wat er komt voorrijden: is het een professioneel verhuisbedrijf of is het een team van sterke mannen, die de dozen in de truck werpen. Om het speelveld eerlijker te maken voor verhuisbedrijven lopen er nu verschillende campagnes, aldus TLN.

 • 3
  Uitbreiding dienstenaanbod

  Voor verhuisbedrijven is de markt nu volop in bedrijf, maar in de toekomst zal er vaker sprake zijn van uitbreiding van de dienstverlening. Naast complete verhuizingen coördineren zal de logistieke bezetting ook worden ingezet voor het vervoeren van meubels, zakelijke pakketten of transport voor de bouw.

Wat onze klanten zeggen