Verhuisbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 10 juni 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een verhuisbedrijf kopen of jouw verhuisbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van verhuisbedrijven eruit ziet. De huizenmarkt doet het goed, dus dat betekent dat ook de verhuismarkt floreert. 

Jouw verhuisbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames verhuisbedrijven

Het aantal consolidaties onder verhuisbedrijven verkeert op een hoogtepunt. Er zijn veel overnames in de markt zichtbaar. 

Verhuisbedrijf kopen of verkopen

Wat is een verhuisbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, transport & logistiek, waartoe een verhuisbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een verhuisbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Automotive, transport en logistiek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw verhuisbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over verhuisbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon erg hoog ligt.

In cijfers weergegeven zag het aantal verhuisbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

1.095 verhuisbedrijven, waarvan:

  • 750 verhuisbedrijven met een werkzaam persoon
  • 100 verhuisbedrijven met twee werkzame personen
  • 65 verhuisbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 65 verhuisbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 60 verhuisbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 40 verhuisbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 verhuisbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een verhuisbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor verhuisbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden verhuisbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Duurzame logistiek
Verduurzaming in de logistieke sector is tijdens de pandemie in een groeispurt terechtgekomen. Met name in de verhuisbranche is er een toenemende vraag naar de combinatie van goede dienstverlening en duurzaam vervoer. Ondanks dat de energietransitie flink wat voeten in de aarde heeft, is het de enige juist weg om te bewandelen, aldus ABN Amro.

#2 Wet- en regelgeving belangrijker
Voor de consument is het vaak maar afwachten wat er komt voorrijden: is het een professioneel verhuisbedrijf of is het een team van sterke mannen, die de dozen in de truck werpen. Om het speelveld eerlijker te maken voor verhuisbedrijven lopen er nu verschillende campagnes, aldus TLN.

#3 Uitbreiding dienstenaanbod
Voor verhuisbedrijven is de markt nu volop in bedrijf, maar in de toekomst zal er vaker sprake zijn van uitbreiding van de dienstverlening. Naast complete verhuizingen coördineren zal de logistieke bezetting ook worden ingezet voor het vervoeren van meubels, zakelijke pakketten of transport voor de bouw. 

Verhuisbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw verhuisbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele verhuisbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Verhuisbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Verhuisbedrijf kopen?

Verhuisbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een verhuisbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen verhuisbedrijven te koop aangeboden.

Verhuisbedrijf verkopen?

Verhuisbedrijf verkopen?

Heb je een verhuisbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele verhuisbedrijven verkocht!

Verhuisbedrijf waarderen?

Verhuisbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!