Reisbureau kopen of verkopen

Gepubliceerd: 9 juli 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een reisbureau kopen of jouw reisbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van reisbureaus eruit ziet. De reiswereld staat volledig op z’n kop door de pandemie en is het landschap ingrijpend veranderd, met de verdwijning van enkele grote organisaties. De markt zal naar verwachting de komende jaren aantrekken; toch bestaat er de angst dat het reispatroon van de consument verandert en de branche niet volledig zal herstellen. 

Jouw reisbureau verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames reisbureaus

Na heel wat jaren pieken is er door corona, vliegschaamte en de bewuster wordende consument nu een flinke dip in de reiswereld zichtbaar.

Reisbureau kopen of verkopen

Wat is een reisbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector horeca, toerisme & recreatie, waartoe een reisbureau behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,40. Dat betekent dat een reisbureau gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,40 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Horeca, toerisme en recreatie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw reisbureau waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over reisbureaus

Er zijn jaarlijks vele starters en kleinschalige organisaties op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal reisbureaus er in 2021 als volgt uit (CBS):

4.270 reisbureaus, waarvan:

  • 3.300 reisbureaus met een werkzaam persoon
  • 530 reisbureaus met twee werkzame personen
  • 200 reisbureaus met drie tot vijf werkzame personen
  • 120 reisbureaus met vijf tot tien werkzame personen
  • 55 reisbureaus met tien tot twintig werkzame personen
  • 45 reisbureaus met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 10 reisbureaus met vijftig tot honderd werkzame personen

Een reisbureau kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor reisbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden reisbureaus ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Europese reizen populair
Niet naar Bali, de VS of Kaapstad dit jaar, maar lekker dichtbij huis. Het lijkt een steeds vaker voorkomend plaatje te zijn, deze close-to-staycations. We proberen massaal onze ecologische voetafdruk te verkleinen en staan open voor culturele vakanties binnen de grenzen van Europa of zelfs ons eigen land. 

#2 Bewuste reiziger
Specifieke wensen leiden tot meer maatwerkvakanties. Bijzondere ervaringen, duurzaam onderweg, vegan food en waar mogelijk reizen te voet, te fiets, met de auto of trein. De consument wordt bewuster, maar tegelijkertijd ook veeleisender. Voor reisorganisaties een complete transformatie, aangezien de standaard altijd all-inclusive en luxe was. 

Reisbureau verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw reisbureau? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele reisbureaus succesvol gekocht en verkocht.

Reisbureau verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Reisbureau kopen?

Reisbureau kopen?

Ben je op zoek naar een reisbureau waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen reisbureaus te koop aangeboden.

Reisbureau verkopen?

Reisbureau verkopen?

Heb je een reisbureau, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele reisbureaus verkocht!

Reisbureau waarderen?

Reisbureau waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!