Spuiterij kopen of verkopen

Gepubliceerd: 3 juni 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een spuiterij kopen of jouw spuiterij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van spuiterijen eruit ziet. 

Jouw spuiterij verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames spuiterijen

Het aantal consolidaties in de wereld van carrosserieherstel, waartoe de spuiterijen behoren, ligt momenteel bovengemiddeld. 

Spuiterij kopen of verkopen

Wat is een spuiterij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, waartoe een spuiterij behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een spuiterij gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Automotive, transport en logistiek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw spuiterij waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over spuiterijen

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon erg hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal spuiterijen er in 2021 als volgt uit (CBS):

2.290 spuiterijen, waarvan:

  • 1.390 spuiterijen met een werkzaam persoon
  • 275 spuiterijen met twee werkzame personen
  • 215 spuiterijen met drie tot vijf werkzame personen
  • 210 spuiterijen met vijf tot tien werkzame personen
  • 145 spuiterijen met tien tot twintig werkzame personen
  • 50 spuiterijen met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 10 spuiterijen met vijftig tot honderd werkzame personen

Een spuiterij kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor spuiterijen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden spuiterijen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Uitbreiding van diensten essentieel
Auto’s spuiten is één ding, maar op het vlak van carrosserieherstel is heel wat meer te verdienen. Het is voor ondernemers in de autobranche essentieel om de verdienmodellen uit te breiden, want de automotivebranche is aan veranderingen onderhevig. Zonder uitbreidingen loop je als ondernemer risico om achter te blijven op de vraag van de consument, aldus Rabobank.

#2 Private lease-markt bedreiging voor autoherstel
Het aantal leaseauto’s op de weg stijgt, waardoor er voor autobedrijven minder te verdienen valt op spuiten, uitdeuken en bekleden. Hierdoor moeten ondernemers creatief omgaan met het aanbod van diensten en producten, zodat er nieuwe verdienmodellen ontstaan. 

Spuiterij verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw spuiterij? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele spuiterijen succesvol gekocht en verkocht.

Spuiterij verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Spuiterij kopen?

Spuiterij kopen?

Ben je op zoek naar een spuiterij waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen spuiterijen te koop aangeboden.

Spuiterij verkopen?

Spuiterij verkopen?

Heb je een spuiterij, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele spuiterijen verkocht!

Spuiterij waarderen?

Spuiterij waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!