Bakkerij kopen of verkopen

Gepubliceerd: 29 maart 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een bakkerij kopen of jouw bakkerij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van bakkerijen eruit ziet. De bakkerswereld beslaat meerdere sectoren, aangezien het afhankelijk is van de manier van leveren en produceren. Er is een stuk industrie aan verbonden, aangezien grondstoffen worden verwerkt tot een eindproduct.

Dit eindproduct behoort tot de foodsector, maar wordt het brood verkocht in een bakkerswinkel. Het aantal ambachtelijke bakkerijen daalt gestaag, ondanks wervingscampagnes, terwijl de kansen voor zogenaamde gemaksvoedsel voor het oprapen liggen. 

Jouw bakkerij verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames bakkerijen

In de bakkerswereld is het al jaren crisis. Veel ambachtelijke bakkers gaan nu of binnenkort met pensioen, terwijl er schaarste heerst onder het aantal bakkersleerlingen. Opvolging vanuit de familielijn komt minder voor, waardoor er meer fusies en overnames plaatsvinden. De campagne die in 2014 werd gestart om opvolgers te vinden, faalde groots.

Inmiddels is er sinds een krappe twee jaar de campagne gestart om gepassioneerde food ondernemers op te roepen zich te specialiseren in het bakkersvak. En met succes, de populariteit voor het bakkersvak neemt toe. Ook de vraag naar ambacht in plaats van de dertien-in-een-dozijn-producten doet de fusie- en overnamemarkt groeien. 

Bakkerij kopen of verkopen

Wat is een bakkerij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel - waartoe een bakkerij behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een bakkerij gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw bakkerij waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over bakkerijen

Hoewel familieopvolging in het bakkersvak niet meer de regel is, blijkt de interesse voor het bakkersambacht enorm toegenomen. In 2019 waren en slechts 3.065 bakkersbedrijven geregistreerd bij het CBS, terwijl dit getal in de laatste jaren met 15% is toegenomen. Inmiddels zijn 3.495 bakkerijen bekend bij het CBS. Die groei is met name zichtbaar in het aantal eenmanszaken. 

Het CBS heeft een aparte branche hiervoor berekend, namelijk de brood- en banketbakkerijen. De bedrijfstak ziet er als volgt uit.

Er zijn 3495 bedrijven actief in deze sector, waarvan:

  • 1.785 bakkerijen één werkzaam persoon heeft;
  • 340 bakkerijen twee werkzame personen heeft;
  • 335 bakkerswinkels 3 tot 5 werkzame personen heeft;
  • 435 bakkerijen 5 tot 10 werkzame personen heeft;
  • 345 bakkerijen met 10 tot 20 werkzame personen;
  • 180 bakkerswinkels met 20 tot 50 werkzame personen;
  • 50 bakkerijen met 50 tot 100 werkzame personen.

Een bakkerij kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor bakkerijen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden bakkerijen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Grotere vraag naar lokale ambacht
Consumenten zijn zich steeds bewuster van de impact van voedsel op gezondheid en milieu. Lokaal en bewust kiezen past volledig binnen de trend van duurzaam en gezonder kiezen. We zoeken met z’n allen vaker naar verse, lokale en ambachtelijk bereide producten. En de trend ‘support you locals’ tijdens de corona-pandemie droeg zeker bij aan deze impuls. 

#2 Bijzonder online aanbod
Enigszins door de coronacrisis is het online aanbod van bakkers verbeterd. Bakkerswinkels verbeteren hun online marketing en bieden ook verse producten online aan. Soms in eigen beheer, maar ook steeds vaker door de samenwerking aan te gaan met andere distributeurs. Denk aan de succesvolle online supermarkt Crisp, die de producten van bakkerijen verkoopt. 

#3 Stijgende vraag gemaksproducten
Tenslotte nog de aloude trend ‘gemak dient de mens!’ We willen met z’n allen gezonder leven en bewust voeding nuttigen, maar een vette croissant uit de oven van de Jumbo is nog steeds een succesnummer. Vooral scholieren weten hun weg naar de super te vinden in hun lunchpauze, maar volgens het FSIN zijn consumenten naarstig op zoek naar gezonde, makkelijke maaltijden die men direct kan nuttigen. 

Bakkerij verkopen? 

Ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger voor jouw bakkerij? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele bakkerijen succesvol gekocht en verkocht.

Bakkerij verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Bakkerij kopen?

Bakkerij kopen

Ben je op zoek naar een bakkerij waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen bakkerijen te koop aangeboden.

Bakkerij verkopen?

Bakkerij verkopen?

Heb je een bakkerij en ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele bakkerijen verkocht!

Bakkerij waarderen?

Bakkerij waarderen

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!