Machinefabriek kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 december 2020, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een machinefabriek kopen of jouw machinefabriek verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van machinefabrieken eruit ziet. De wereldwijde positie van Nederlandse bedrijven in de groeiende eindmarkten hightech, medische en voeding is sterk, wat een positief effect kan hebben op het aantal (internationale) overnames.

Jouw machinefabriek verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week. 

Aantal overnames machinefabrieken

Het aantal fusies en overnames van machinefabrieken is al jaren vrij stabiel. In 2020 en 2021 wisselden ruim vijftig machinefabrieken van eigenaar en ook voor 2022 verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek niet hele grote veranderingen. De drang naar schaalvergroting zal de komende jaren alleen maar groter worden.

Machinefabriek kopen of verkopen

Wat is een machinefabriek waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de industrie en productie - de branche waartoe machinefabrieken behoren - geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA van 5,30. Dat betekent dat een machinefabriek gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,30 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85. 

EBITDA-multiple Industrie en productie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw machinefabriek waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over machinefabrieken

De industrie werd tijdens de coronacrisis vroeg geraakt in de toeleveringsketen. Er was een productieafname van 5,5% zichtbaar volgens ING, maar begin 2021 trok volgens ABN Amro de vraag en de productie weer aan. Bovendien is de industrie dit jaar optimistischer over de vraag dan voor corona, maar de hoge prijs van grondstoffen kan nog wel eens roet in het eten gooien.

In cijfers weergegeven zag het aantal machinefabrieken er in 2021 als volgt uit (CBS):

3.290 machinefabrieken, waarvan:

  • 1.435 machinefabrieken met een werkzaam persoon
  • 305 machinefabrieken met twee werkzame personen
  • 235 machinefabrieken met drie tot vijf werkzame personen
  • 295 machinefabrieken met vijf tot tien werkzame personen
  • 325 machinefabrieken met tien tot twintig werkzame personen
  • 350 machinefabrieken met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 145 machinefabrieken met vijftig tot honderd werkzame personen

Een machinefabriek kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor machinefabrieken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de machine-industrie ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Robotisering
De robotisering biedt volop kansen. Krachtigere chips, sensortechnologie, adaptieve software en verbeterde vision-technieken maken robots slimmer, flexibeler, gebruiksvriendelijker en goedkoper. Nieuwe slimmere productietechnieken faciliteren de mogelijkheden om steeds kleinere series ‘geautomatiseerd’ te produceren. Hierdoor worden bedrijven productiever en biedt het machinefabrieken tal van kansen om afzetmarkten te verruimen en strategisch andere posities in te nemen.

#2 Klimaatdoelstellingen behalen
Machinebouwbedrijven lopen veelal achter op het vlak van duurzaamheid en circulariteit, maar hier en daar komt er verandering in, aldus Rabobank. Duurzame producten zijn steeds belangrijker en de overheid stelt ook steeds strengere duurzaamheidseisen. Er bestaan voldoende methodes om te verduurzamen, zoals onderhoud uitvoeren met behulp van sensoren en meer via online kanalen opereren. Dat de industrie de grootste uitstoter is, vergroot de noodzaak van het zoeken naar duurzame oplossingen. Een innovatieve warmteopslagsysteem is een voorbeeld van zo’n oplossing. 

#3 Servitization
Machinefabrieken halen steeds meer omzet uit dienstverlening en minder uit traditionele verkoop. Service is niet langer een kostenpost, maar een mogelijkheid om afnemers beter van dienst te zijn en extra omzet te genereren. Diensten als onderhoud-op-afstand en voorspelbaar onderhoud zijn hier voorbeelden van. Verhuur, lease en pay-per-use zijn verdienmodellen die zich op service concentreren. Afnemers betalen per maand of draaiuur en onderhoud zit bij de prijs inbegrepen. Hiermee kunnen machinebouwers een lock-in met hun afnemers creëren.

Machinefabriek verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw machinefabriek? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele machinefabrieken succesvol gekocht en verkocht.

 

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Machinefabriek kopen?

Machinefabriek kopen

Ben je op zoek naar een machinefabriek waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen machinefabrieken te koop aangeboden.

Machinefabriek verkopen?

Machinefabriek verkopen

Heb je een machinefabriek, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele machinefabrieken verkocht!

Machinefabriek waarderen?

Machinefabriek waarderen

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!