Dansschool kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 mei 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een dansschool kopen of jouw dansschool verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van dansscholen eruit ziet. Dansscholen behoren tot zowel het onderwijs als de cultuursector, waaruit valt op te maken dat ze wel eens betere tijden hebben gekend.

Jouw dansschool verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames dansscholen

In 2021 heeft de culturele sector een flinke dip te verduren gekregen, maar vermoedelijk herstelt de sector zich in de loop van dit jaar. Dansscholen bieden niet enkel recreatie, maar ook onderwijs en sporttrainingen. 

Dansschool kopen of verkopen

Wat is een dansschool waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector horeca, toerisme en recreatie, waartoe een dansschool behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,40. Dat betekent dat een dansschool gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,40 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Horeca, toerisme en recreatie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw dansschool waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over dansscholen

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. Er zijn geen dansscholen met meer dan tien werkzame personen. 

In cijfers weergegeven zag het aantal dansscholen er in 2021 als volgt uit (CBS):

3.040 dansscholen, waarvan:

  • 2.790 dansscholen met een werkzaam persoon
  • 200 dansscholen met twee werkzame personen
  • 35 dansscholen met drie tot vijf werkzame personen
  • 15 dansscholen met vijf tot tien werkzame personen

Een dansschool kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor dansscholen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden dansscholen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Van vermaak naar sport
Waar vroeger mensen op dansles gingen om zich te vermaken of om te kunnen bewegen in bepaalde sociale klassen, wordt het nu op de basisschool al aangemoedigd onder kinderen. Danslessen nemen is voor kinderen een leuke manier om te bewegen en de motoriek te verbeteren, net als zwemmen, voetbal en fitness. 

#2 Mixed reality performance
Binnen dans is de nieuwe trend van mixed reality perfomance. Dans- en theatermakers onderzoeken de nieuwe vormen die een stuk kan aannemen door het volledig te laten draaien op hightech-middelen. De traditionele scheiding tussen danser en publiek wordt verbroken, waarbij de touwtjes volledig in handen van het publiek komen te liggen door middel van iPhones, tablets en virtual reality-sets. Het publiek bepaalt de muziek en de vorm. Kortom: zij bepalen de inhoud.

#3 Cross-overs culturele sector
Cross-overs binnen de culturele sector, zoals dans in een museum is al langer aan de gang, maar het actief opzoeken en verkennen van andere interessevelden mag steeds meer. Escaperooms in een museum, yoga op het toneel, mindfulness trainingen in een concertzaal, met een audioguide vol klassieke muziek langs kunstwerken.

Dansschool verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw dansschool? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele dansscholen succesvol gekocht en verkocht.

Dansschool verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Dansschool kopen?

Dansschool kopen?

Ben je op zoek naar een dansschool waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen dansscholen te koop aangeboden.

Dansschool verkopen?

Dansschool verkopen?

Heb je een dansschool, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele dansscholen verkocht!

Dansschool waarderen?

Dansschool waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!