Dierenarts- en diergeneeskundige praktijk verkopen?

Je wilt jouw dierenarts- en diergeneeskundige praktijk verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van dierenarts- en diergeneeskundige praktijken eruit ziet.

Dierenarts-diergeneeskundige-praktijk verkopen

Aantal overnames dierenarts- en diergeneeskundige praktijk

Het aantal fusies en overnames van dierenarts- en diergeneeskundige praktijken ligt laag en de overnamemarkt is vrij stabiel. 

["5", "5", "10", "10", "5", "10", "5", "10", "10", "5"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "22", "'23"]

Aantal fusies en overnames dierenarts- en diergeneeskundige praktijk

["6,10", "6,00", "6,05", "6,05", "6,05", "6,15", "6,20", "6,30", "6,10", "6,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,90", "5,30"]

Gem. EBITDA-multiple Gezondheidszorg & farmacie

Wat is een dierenarts- en diergeneeskundige-praktijk waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector gezondheidszorg en farmacie - waartoe een dierenarts- en diergeneeskundige behoort – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,3 tot 6,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor dierenarts- en diergeneeskundige-praktijk

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgt de komende jaren onvermijdelijk voor veranderingen, maar biedt dierenarts- en diergeneeskundige praktijken ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Huisdier als kind

    De rol van huisdieren verandert van gezelschapsdier naar extra kind. En daardoor neemt ook de vraag naar intensieve zorg toe. Waar laten inslapen een aantal jaren geleden een zeer gangbare praktijk was, is de zorg nu zo ingericht dat het huisdier maximale zorg krijgt aangeboden.

  • 2
    Van behandeling naar preventie

    De concurrentie voor diergeneeskundige praktijken neemt toe, doordat steeds meer tuincentra, bouwmarkten en dierenspeciaalzaken ook veterinaire diensten aanbieden. Daarnaast kunnen consumenten bij deze winkels of online terecht voor voer en medicijnen. En daarom verschuift de focus van veel dierenartsen naar adviseren en preventieve behandelingen in plaats van curatieve methoden, aldus Rabobank.

Wat onze klanten zeggen