Chemisch bedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 juli 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een chemisch bedrijf kopen of jouw chemisch bedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van chemische bedrijven eruit ziet. De laatste jaren is er een behoorlijke groei zichtbaar in deze branche. 

Jouw chemisch bedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames chemische bedrijven

Al enkele jaren zit de branche in de lift en naar verwachting zal deze groei aanhouden en ook innoveren.

Chemisch bedrijf kopen of verkopen

Wat is een chemisch bedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector industrie en productie, waartoe een chemisch bedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,30. Dat betekent dat een chemisch bedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,30 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Industrie en productie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw chemisch bedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over chemische bedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters en kleinschalige organisaties op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal chemische bedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

1.140 chemische bedrijven, waarvan:

  • 575 chemische bedrijven met een werkzaam persoon
  • 100 chemische bedrijven met twee werkzame personen
  • 75 chemische bedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 65 chemische bedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 65 chemische bedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 90 chemische bedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 70 chemische bedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een chemisch bedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor chemische bedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden chemische bedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Meer regie voor beleidsmakers
Vooral in de farmaceutische industrie geldt dat afnemers en beleidsmakers steeds meer bepalen welk aanbod er staat. Er zal steeds meer aandacht komen voor preventie in plaats van genezing, aangezien de consument hier ook steeds vaker voor kiest. 

#2 Samenwerkingsverbanden
Chemische bedrijven gaan steeds vaker de samenwerking aan met andere ondernemers of ketenpartners. Duurzaamheid en innovatie zijn steeds vaker kernwaarden en ook essentieel om te blijven voldoen aan de steeds strengere actuele wet- en regelgeving. 

Chemisch bedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw chemische bedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele chemische bedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Chemisch bedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Chemisch bedrijf kopen?

Chemisch bedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een chemisch bedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen chemische bedrijven te koop aangeboden.

Chemisch bedrijf verkopen?

Chemisch bedrijf verkopen?

Heb je een chemisch bedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele chemische bedrijven verkocht!

Chemisch bedrijf waarderen?

Chemisch bedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!