Kapsalon kopen of verkopen

Gepubliceerd: 11 mei 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een kapsalon kopen of jouw kapsalon verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van kapsalons eruit ziet. Kappers zijn over het algemeen verzekerd van werk, aangezien mensen regelmatig een knipbeurt nodig hebben. Toch kiezen veel salons ervoor om brancheoverstijgende werkzaamheden, zoals schoonheidsbehandelingen of wellness aan te bieden.

Jouw kapsalon verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames kapsalons

Het aantal consolidaties in deze branche is de laatste tien jaar meer dan verdubbeld.


Kapsalon kopen of verkopen

Wat is een kapsalon waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector detailhandel, waartoe een kapsalon behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,10. Dat betekent dat een kapsalon gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,10 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw kapsalon waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over kapsalons

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal kapsalons er in 2021 als volgt uit (CBS):

30.135 kapsalons, waarvan:

  • 23.955 kapsalons met een werkzaam persoon
  • 2.835 kapsalons met twee werkzame personen
  • 2.125 kapsalons met drie tot vijf werkzame personen
  • 990 kapsalons met vijf tot tien werkzame personen
  • 170 kapsalons met tien tot twintig werkzame personen
  • 55 kapsalons met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 kapsalons met vijftig tot honderd werkzame personen

Een kapsalon kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor kapsalons

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden kapsalons ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Mobiele kapsalons
Een kapsalon op vier wielen, dat lijkt een in opkomst zijnde trend te zijn. Door een kapperstruck of kappersbus te rijden naar evenementen, zoals fashion shows of festivals, kunnen bezoekers ook impulsief terecht bij de specialist. 

#2 Thuiswerken
Bovenstaande trend zou een deel van de kappersafspraken opvangen, maar hoe zit het met de misgelopen inkomsten door het thuiswerken? Volgens ABN Amro zal het thuiswerken grotendeels de standaard blijven, waardoor kapsalons nabij kantoorpanden bijvoorbeeld bezoekers mislopen. 

#3 Salon aan huis 
Een kapsalon aan huis, waardoor de woningwaarde stijgt, maar de bedrijfskosten laag blijven. Volgens ABN Amro is dit een slimme investering en gebeurt dit, met name in de buitendorpen, al vrij regelmatig. Door de kappersklanten in de buurt van je huis te knippen, blijft er voldoende tijd over voor het gezinsleven, mantelzorg en andere taken. 

#4 Brancheoverstijgende werkzaamheden
We zijn als consument uit op gemak en luxe, dus een one-stop-shop concept is als een warm bad. Door bij de kapper ook direct de make-up te laten verzorgen, een schoonheidsbehandeling, pedicure of manicure te ondergaan, is er sprake van tijdswinst voor de klant. 

Kapsalon verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw kapsalon? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele kapsalons succesvol gekocht en verkocht.

Kapsalon verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Kapsalon kopen?

Kapsalon kopen?

Ben je op zoek naar een kapsalon waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen kapsalons te koop aangeboden.

Kapsalon verkopen?

Kapsalon verkopen?

Heb je een kapsalon, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele kapsalons verkocht!

Kapsalon waarderen?

Kapsalon waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!