Belastingadvieskantoor verkopen?

Je wilt jouw belastingadvieskantoor verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van belastingadvieskantoren eruit ziet. 

Belastingadvieskantoor verkopen

Belastingadvieskantoren op Brookz

Aantal overnames belastingadvieskantoren

Het aantal fusies en overnames in de belastingwereld fluctueert en afgelopen jaar was het aantal bedrijven op de overnamemarkt vrij hoog.

["100", "115", "150", "80", "115", "125", "115", "150", "155", "85"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames belastingadvieskantoren

["4,95", "5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een belastingadvieskantoren waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, de branche waartoe belastingadvieskantoren behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor belastingadvieskantoren

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar biedt belastingadvieskantoren ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Meer uitbesteden

    Het Nederlandse belastingstelsel is best ingewikkeld. En hoewel het stelsel ieder jaar wordt verbeterd, blijft het voor de doorsnee burger een spannende aangelegenheid. Het aantal mensen dat hun belastingzaken uit handen geeft neemt daardoor ook ieder jaar toe. 

  • 2
    Crypto

    Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de cryptomarkt. En hoewel het aantal investeerders op deze markt mondjesmaat toeneemt, komt bij crypto ook het een en ander aan belasting bij kijken. Naarmate meer mensen zich in deze wereld storten, valt er op dit terrein wat te winnen voor belastingadvieskantoren. 

Wat onze klanten zeggen