Houthandel kopen of verkopen

Gepubliceerd: 19 mei 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een houthandel kopen of jouw houthandel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van houthandels eruit ziet. De vraag naar hout is de laatste tijd enorm toegenomen en naar verwachting zal de groei doorzetten.

Jouw houthandel verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames houthandels

Het aantal consolidaties in deze branche is momenteel flink aan het toppen, na de afgelopen jaren vooral stabiel te zijn geweest. 


Houthandel kopen of verkopen

Wat is een houthandel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector groothandel, waartoe een houthandel behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,50. Dat betekent dat een houthandel gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,50 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Groothandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw houthandel waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over houthandels

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal houthandels er in 2021 als volgt uit (CBS):

3.220 houthandels, waarvan:

  • 2.105 houthandels met een werkzaam persoon
  • 370 houthandels met twee werkzame personen
  • 205 houthandels met drie tot vijf werkzame personen
  • 225 houthandels met vijf tot tien werkzame personen
  • 155 houthandels met tien tot twintig werkzame personen
  • 95 houthandels met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 35 houthandels met vijftig tot honderd werkzame personen

Een houthandel kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor houthandels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden houthandels ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Hout is hip
De consument zoekt het graag dichterbij de natuur, waardoor er ook in de bouw en realisatie van wooninrichting meer voor hout wordt gekozen. Vakblad Houtwereld benadrukt de voordelen van het bouwen met hout, want naast duurzaamheid is ook stressverlagend werken en stikstof uit de lucht vangen een pré. 

#2 Hogere grondstofprijzen
Hout is duur, vanwege de toenemende vraag. Er is een stijging zichtbaar in het aantal prefab-projecten, waardoor in de industrie het liefst gebruik wordt gemaakt van hout, aldus ABN Amro. Volgens CoBouw is er in geen 20 jaar zo’n opvallende prijsstijging gesignaleerd in de branche. 

#3 Vraag overstijgt het aanbod 
De vraag stijgt en zowel de industrie als de consument wil graag op duurzame wijze verder bouwen. Nadeel is echter dat het overzeese aanbod vertraagt en de prijzen toenemen, waardoor dit in de toekomst mogelijk een tijdelijke stop op de houtproductie afdwingt. 

Houthandel verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw houthandel? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele houthandels succesvol gekocht en verkocht.

Houthandel verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Houthandel kopen?

Houthandel kopen?

Ben je op zoek naar een houthandel waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen houthandels te koop aangeboden.

Houthandel verkopen?

Houthandel verkopen?

Heb je een houthandel, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele houthandels verkocht!

Houthandel waarderen?

Houthandel waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!