Houthandel verkopen?

Je wilt jouw houthandel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van houthandels eruit ziet. De vraag naar hout is de laatste tijd enorm toegenomen en naar verwachting zal de groei doorzetten.

Houthandel verkopen

Aantal overnames houthandels

Het aantal consolidaties in deze branche is momenteel flink aan het toppen, na de afgelopen jaren vooral stabiel te zijn geweest.

["10", "20", "10", "10", "15", "25", "25", "20", "40", "20"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames houthandels

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,30", "5,00"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een houthandel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector industrie & productie, waartoe een houthandel behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor houthandels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden houthandels ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Hout is hip

  De consument zoekt het graag dichterbij de natuur, waardoor er ook in de bouw en realisatie van wooninrichting meer voor hout wordt gekozen. Vakblad Houtwereld benadrukt de voordelen van het bouwen met hout, want naast duurzaamheid is ook stressverlagend werken en stikstof uit de lucht vangen een pré.

 • 2
  Hogere grondstofprijzen

  Hout is duur, vanwege de toenemende vraag. Er is een stijging zichtbaar in het aantal prefab-projecten, waardoor in de industrie het liefst gebruik wordt gemaakt van hout, aldus ABN Amro. Volgens CoBouw is er in geen 20 jaar zo’n opvallende prijsstijging gesignaleerd in de branche.

 • 3
  Vraag overstijgt het aanbod

  De vraag stijgt en zowel de industrie als de consument wil graag op duurzame wijze verder bouwen. Nadeel is echter dat het overzeese aanbod vertraagt en de prijzen toenemen, waardoor dit in de toekomst mogelijk een tijdelijke stop op de houtproductie afdwingt.

Wat onze klanten zeggen