Detacheringsbureau kopen of verkopen

Gepubliceerd: 29 maart 2021, geüpdatet: 11 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een detacheringsbureau kopen of jouw detacheringsbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van detacheringsbureaus eruit ziet. De arbeidsmarkt is aan veranderingen onderhevig, want we zijn naarstig op zoek naar de perfecte balans tussen flexibel werken en zekerheid. Doordat detacheringsbureaus zekerheid voor beide partijen garanderen, zonder de last van een contract voor onbepaalde tijd, is dit een toekomstbestendige markt. 

Jouw detacheringsbureau verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames detacheringsbureaus

Er was tot aan de globale pandemie een exorbitante stijging zichtbaar in het aantal consolidaties in de overnamemarkt, maar sindsdien lag het even plat. De branche is weer aan het herstellen, maar nog niet helemaal de oude. Wel is er een groei onder het aantal trainees zichtbaar, volgens de vakbond 9%. De sectoren die het hardst groeien zijn de medische, juridische en technologiesector. 

Detacheringsbureau kopen of verkopen

Wat is een detacheringsbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening - waartoe een detacheringsbureau behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een detacheringsbureau gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw detacheringsbureau waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over detacheringsbureaus

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, en kleinschalige organisaties, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal detacheringsbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

6.810 detacheringsbedrijven, waarvan:

  • 2.890 detacheringsbedrijven met een werkzaam persoon
  • 640 detacheringsbedrijven met twee werkzame personen
  • 485 detacheringsbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 595 detacheringsbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 575 detacheringsbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 725 detacheringsbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 395 detacheringsbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een detacheringsbureau kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor detacheringsbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden groothandels ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Maatschappelijke betrokkenheid 
Werknemers worden steeds standvastiger en schromen niet langer hun mening kenbaar te makne. Ze gaan niet alleen de discussie niet uit de weg, maar vinden dat hun werkgever ook kleur moet bekennen. Werken voor een bedrijf waarmee je niet jouw idealen deelt, dat is niet langer gangbaar.

#2 Verschuiving van algemeen naar specialistisch
We hebben een kenniseconomie, waarbij we in toenemende mate specialisten in wetenschap en technologie nodig hebben. Er zullen banen verdwijnen door robotisering, maar ook nieuwe banen ontstaan. Er komt een verschuiving van algemeen detacheren naar specialistisch detacheren. 

#3 Flexibele arbeidsrelaties
De huidige generatie jongeren heeft flexibel werken bovenaan hun verlanglijstje staan. Er ontstaan meer en meer kansen door het ontstaan van nieuwe platformen op het gebied van social media, netwerken en data. Door verbonden te zijn aan een detacheerder behouden jongeren de vrijheid, maar hebben ze toch een vorm van zekerheid. 

Detacheringsbureau verkopen? 

Ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger voor jouw detacheringsbureau? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele detacheringsbureaus succesvol gekocht en verkocht.

Detacheringsbureau verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Detacheringsbureau kopen?

Detacheringsbureau kopen?

Ben je op zoek naar een detacheringsbureau waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen detacheringsbureaus te koop aangeboden.

Detacheringsbureau verkopen?

Detacheringsbureau verkopen?

Heb je een detacheringsbureau en ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele detacheringsbureaus verkocht!

Detacheringsbureau waarderen?

Detacheringsbureau waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!