Detacheringsbureau verkopen?

Je wilt jouw detacheringsbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van detacheringsbureaus eruit ziet. De arbeidsmarkt is aan veranderingen onderhevig, want we zijn naarstig op zoek naar de perfecte balans tussen flexibel werken en zekerheid. Doordat detacheringsbureaus zekerheid voor beide partijen garanderen, zonder de last van een contract voor onbepaalde tijd, is dit een toekomstbestendige markt.

Detacheringsbureau verkopen

Detacheringsbureaus op Brookz

Aantal overnames detacheringsbureaus

Er was tot aan de globale pandemie een exorbitante stijging zichtbaar in het aantal consolidaties in de overnamemarkt, maar sindsdien lag het even plat. De branche is weer aan het herstellen, maar nog niet helemaal de oude.

["180", "175", "230", "165", "210", "220", "230", "225", "290", "165"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames detacheringsbureaus

["4,95", "5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een detacheringsbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening - waartoe een detacheringsbureau behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor detacheringsbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden groothandels ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Maatschappelijke betrokkenheid

  Werknemers worden steeds standvastiger en schromen niet langer hun mening kenbaar te makne. Ze gaan niet alleen de discussie niet uit de weg, maar vinden dat hun werkgever ook kleur moet bekennen. Werken voor een bedrijf waarmee je niet jouw idealen deelt, dat is niet langer gangbaar.

 • 2
  Verschuiving van algemeen naar specialistisch

  We hebben een kenniseconomie, waarbij we in toenemende mate specialisten in wetenschap en technologie nodig hebben. Er zullen banen verdwijnen door robotisering, maar ook nieuwe banen ontstaan. Er komt een verschuiving van algemeen detacheren naar specialistisch detacheren.

 • 3
  Flexibele arbeidsrelaties

  De huidige generatie jongeren heeft flexibel werken bovenaan hun verlanglijstje staan. Er ontstaan meer en meer kansen door het ontstaan van nieuwe platformen op het gebied van social media, netwerken en data. Door verbonden te zijn aan een detacheerder behouden jongeren de vrijheid, maar hebben ze toch een vorm van zekerheid.

Wat onze klanten zeggen