Detacheringsbureau kopen of verkopen

Gepubliceerd: 29 maart 2021, Wietze Willem Mulder

Je wilt een detacheringsbureau kopen of jouw detacheringsbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van detacheringsbureaus eruit ziet. De arbeidsmarkt is aan veranderingen onderhevig, want we zijn naarstig op zoek naar de perfecte balans tussen flexibel werken en zekerheid. Doordat detacheringsbureaus zekerheid voor beide partijen garanderen, zonder de last van een contract voor onbepaalde tijd, is dit een toekomstbestendige markt. 

Jouw detacheringsbureau verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames detacheringsbureaus

Waar voor de coronacrisis een stijgende lijn in het aantal overnames zat, ligt dat in 2020 en 2021 iets anders. De arbeidsmarkt ligt volledig overhoop, maar naar verwachting bijft de flexmarkt verder toenemen. Door het stijgende aantal senioren op de arbeidsmarkt ligt er een hoop schaarste in het vooruitzicht. Er is steeds meer behoefte aan werknemers, die flexibel inzetbaar en goed gekwalificeerd zijn.

Detacheringsbureau kopen of verkopen

Wat is een detacheringsbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening - waartoe een detacheringsbureau behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 4,9. Dat betekent dat een detacheringsbureau gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,9 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw detacheringsbureau waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over detacheringsbureaus

Sommige sectoren zijn het afgelopen jaar juist extra gebruik gaan maken van detacheerders. Denk bijvoorbeeld aan de overheidssector, die extra juristen tijdelijk inhuurde met oog op invoering en handhaving van de coronaregels. De combinatie van flexibele toegang tot specialisten en minder werkgeversrisico’s is een aantrekkelijke zaak, wanneer de arbeidsmarkt van onzekerheden aan elkaar hangt.

In 2020 zag de markt er - volgens de VvDN - qua detacheringsbureaus er als volgt uit:

 • 638 detacheerders in Nederland, waarvan bijna 50% minder dan 50 gedetacheerden uitzet en maar liefst 18% minder dan 10 personen
 • 20% van de bureaus is omvangrijk en zet meer dan 250 mensen uit
 • 134.828 werknemers actief in de detacheringsbranche
 • 1.6% van de werkzame beroepsbevolking
 • Een gezamenlijk omzet van € 6.244.000.000,- in 2017
 • ⅓ van de bureaus heeft een omzet < € 1.000.000,-

Het CBS verpakt de detacheringsbureaus in de uitleners en uitzendbureaus, waardoor het plaatje er als volgt uitziet. 

Er zijn in totaal 15.165 bedrijven actief in de detacherings- en uitzendbranche, waarvan:

 • 9.300 uitleenbureaus één werkzaam persoon heeft;
 • 1.465 uitleenbureaus twee werkzame personen heeft;
 • 785 uitleenbureaus 3 tot 5 werkzame personen heeft;
 • 910 uitleenbureaus met 5 tot 10 werkzame personen;
 • 755 uitleenbureaus met 10 tot 20 werkzame personen;
 • 885 uitleenbureaus met 20 tot 50 werkzame personen;
 • 485 uitleenbureaus met 50 tot 100 werkzame personen.

Een detacheringsbureau kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor detacheringsbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden groothandels ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Krapte op de arbeidsmarkt
Hoger opgeleid personeel is momenteel schaars en naar verwachting zal het tekort de komende jaren alleen maar toenemen. Detacheringsbureaus kunnen hierin het verschil maken. Ze staan op scherp, vanwege de golf aan ontwikkelingen die de komende jaren naar verwachting zal volgen. 

#2 Verschuiving van algemeen naar specialistisch
We hebben een kenniseconomie, waarbij we in toenemende mate specialisten in wetenschap en technologie nodig hebben. Er zullen banen verdwijnen door robotisering, maar ook nieuwe banen ontstaan. Er komt een verschuiving van algemeen detacheren naar specialistisch detacheren. 

#3 Flexibele arbeidsrelaties
De huidige generatie jongeren heeft flexibel werken bovenaan hun verlanglijstje staan. Er ontstaan meer en meer kansen door het ontstaan van nieuwe platformen op het gebied van social media, netwerken en data. Door verbonden te zijn aan een detacheerder behouden jongeren de vrijheid, maar hebben ze toch een vorm van zekerheid. 

Detacheringsbureau verkopen? 

Ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger voor jouw detacheringsbureau? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele detacheringsbureaus succesvol gekocht en verkocht.

Detacheringsbureau verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Detacheringsbureau kopen?

Detacheringsbureau kopen?

Ben je op zoek naar een detacheringsbureau waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen detacheringsbureaus te koop aangeboden.

Detacheringsbureau verkopen?

Detacheringsbureau verkopen?

Heb je een detacheringsbureau en ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele detacheringsbureaus verkocht!

Detacheringsbureau waarderen?

Detacheringsbureau waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!