Vakantiepark kopen of verkopen

Gepubliceerd: 19 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een vakantiepark kopen of jouw vakantiepark verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van vakantieparken eruit ziet. Er is veel vraag naar de verhuur van vakantiehuizen, doordat dit één van de weinige opties is voor een vakantie tijdens de globale pandemie en dit is veel mensen goed bevallen. 

Jouw vakantiepark verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames vakantieparken

In deze branche is een heuse consolidatiestorm gaande, die getriggerd werd door de enorme dip in de toeristische sector de laatste jaren. 

Vakantiepark kopen of verkopen

Wat is een vakantiepark waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector toerisme en recreatie, waartoe een vakantieparkverhuurder behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,40. Dat betekent dat een vakantiepark gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,40 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Horeca, toerisme en recreatie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw vakantiepark waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over vakantieparken

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, de kleinschalige parken of individuele verhuurders, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal vakantieparken er in 2021 als volgt uit (CBS):

2.360 vakantieparken, waarvan:

  • 1.315 vakantieparken met één werkzaam persoon
  • 660 vakantieparken met twee werkzame personen
  • 220 vakantieparken met drie tot vijf werkzame personen
  • 90 vakantieparken met vijf tot tien werkzame personen
  • 45 vakantieparken met tien tot twintig werkzame personen
  • 25 vakantieparken met twintig tot vijftig werkzame personen

Een vakantiepark kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor vakantieparken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden vakantieparken ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Home away from home
Een vakantiehuis huren, of soms kopen, is een trend onder consumenten. De staycation hebben we de afgelopen jaren voldoende benut en nu is het tijd om een huis van thuis te boeken. Op vakantie, maar toch in de eigen veilige bubbel met een eigen keuken bij de hand, aldus Reismedia

#2 Online propositie
Grote, dure vakantiehuizen, luxe kampeerovernachtingen en design vakantiewoningen: dat is de trend voor de komende jaren. Het aanbod is groot en de consument gewillig. Voor kleinere vakantieparken kan het lastig zijn zich te onderscheiden, want het belang van een optimale online propositie is groter dan ooit tevoren, aldus Rabobank

#3 Digitalisatie 
Innovatie in het toerisme is een grote changemaker. In- en uitchecken gebeurt niet meer bij een ouderwetse balie, maar via apps. Roomservice en en informatie willen we in hotels ook digitaal kunnen raadplegen, dus daar valt voor veel spelers winst te behalen. 

#4 Samenvoegingen zetten door
Opvolging binnen de familie is niet zo vaak meer een optie, maar grotere spelers op de markt zien de meerwaarde van vakantieparken in. Het is een kapitaalintensieve sector, vanwege onderhoud en investeringen, maar door het de consument naar de zin te maken valt er veel winst te behalen.

Vakantiepark verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw vakantiepark? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele vakantieparken succesvol gekocht en verkocht.

Vakantiepark verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Vakantiepark kopen?

Vakantiepark kopen?

Ben je op zoek naar een vakantiepark waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen vakantieparken te koop aangeboden.

Vakantiepark verkopen?

Vakantiepark verkopen?

Heb je een vakantiepark, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele vakantieparken verkocht!

Vakantiepark waarderen?

Vakantiepark waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!