Tankstation verkopen?

Je wilt jouw tankstation verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van tankstations eruit ziet. Brandstof blijft uiteraard het belangrijkste verkooproduct, maar veel eigenaren van tankstations kunnen het verschil maken door in te zetten op de trend van gemak en gezond én alvast in te spelen op duurzaamheid.

Tankstation verkopen

Aantal overnames tankstations

Cijfers over het aantal fusies en overnames van tankstations liggen niet hoog, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wel is het een trend dat de grotere partijen op de tankstationmarkt zich roeren. Zo slaan onder andere Q8, Texaco en Shell geregeld hun slag op de (internationale) overnamemarkt.

["0", "5", "10", "0", "5", "10", "5", "5", "10", "5"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames tankstations

["3,65", "3,85", "3,85", "3,85", "3,60", "3,60", "3,60", "3,60", "3,70", "3,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,20", "3,30"]

Gem. EBITDA-multiple Automotive, Transport & Logistiek

Wat is een tankstation waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de automotive, transport en logistiek, de sector waartoe tankstations behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,3 tot 4,2 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor tankstations

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden merkdealers ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Snellaadfaciliteiten

  De overgang naar elektrisch rijden zal gepaard gaan met een stijgende vraag naar snellaadfaciliteiten. Rabobank verwacht dat tankstations die in staat zijn op termijn snelladen te faciliteren, over vijf à tien jaar beter zullen presteren.

 • 2
  Overcapaciteit zorgt voor consolidaties

  De kwaliteit van auto’s neemt toe en consumenten rijden gemiddeld minder kilometers, waardoor er sprake is van overcapaciteit onder dealers. Het aantal vestigingen onder merkdealers neemt af, want er is sprake van een toenemend aantal consolidaties onder autohandelaars.

 • 3
  Online groei

  Verkopen via digitale kanalen is in opmars en ook voor de autobranche is dit een aantrekkelijke markt, volgens Rabobank. De jongere generaties doen hun onderzoek en weten wat ze willen, waardoor zelfs zo iets prijzigs als een auto, online gekocht wordt. Investeer als merkdealer in kwaliteitsfotografie, vindbaarheid en moderne technologie als VR.

 • 4
  Nieuwe methodes

  Volgens ABN Amro, maar ook Business Insider, is private lease in opkomst. Aan de ene kant een mooie kans voor merkdealers, maar daar tegenover staat ook dat er minder onderhoud plaatsvindt. Hierdoor blijven de marges relatief laag en is het voor merkdealers nodig om op zoek te gaan naar andere verdienmodellen.

Wat onze klanten zeggen