Interieurbouwbedrijf verkopen?

Je wilt jouw interieurbouwbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van interieurbouwbedrijven eruit ziet. 

 

Interieurbouwbedrijf verkopen

Aantal overnames interieurbouwbedrijven

Het aantal fusies en overnames schommelt al jaren tussen de 20 en de 30. Met de huidige ontwikkelingen in de bouwsector zal het aantal consolidaties alleen maar toenemen. 

["25", "25", "35", "20", "20", "25", "30", "30", "35", "25"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames interieurbouwbedrijven

["4,10", "4,15", "4,20", "4,15", "3,95", "3,95", "4,05", "4,00", "3,90", "4,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,90", "3,40"]

Gem. EBITDA-multiple Bouw & Installatietechniek

Wat is een interieurbouwbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de bouw- en installatietechniek, de branche waartoe interieurbouwbedrijven behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,4 tot 4,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor interieurbouwbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgt de komende jaren onvermijdelijk voor veranderingen, maar biedt interieurbouwbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Multifunctioneel

  Tiny houses en thuiswerken, deze twee trends zetten de interieurbouwers aan het nadenken. Hoe creëer je een woonkamer die in een handomdraai je kantoor wordt en ‘s avonds je slaapkamer is? De vraag naar multifunctionele layouts toe, layouts die ook voldoen aan de gevraagde functie. 

 • 2
  Verduurzaming

  Van grote overheidsopdrachten tot particuliere klussen: de bouw staat onder druk. En dat heeft niet alleen te maken met het aantal bouwprojecten. Stikstof, de energietransitie en klimaatverandering wakkeren de drang om te verduurzamen aan. 

 • 3
  Smarthome

  ‘Een smarthome heeft de toekomst’, zo kopte HP/De tijd. Slimme aparaten zijn steeds belangrijker voor de consument. Gemakt dient de mens en juist daarom vliegen de smarthome-producten als warme broodjes over de toonbank. Deze markt gaat naar alle waarschijnlijkheid flink groeien, dus als interieurspecialist doe je hier beter maar je voordeel mee.

Wat onze klanten zeggen