Brouwerij kopen of verkopen

Gepubliceerd: 1 april 2021, Wietze Willem Mulder

Je wilt een brouwerij kopen of jouw brouwerij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van brouwerijen eruit ziet. De brouwerijsector is innovatief, veerkrachtig en uniek in zijn soort. Waar het vroeger met enkele tientallen brouwerijen wel ophield in Nederland, zijn er tegenwoordig meer dan 600 actief: van eeuwenoude brouwers tot startups. 

Jouw brouwerij verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames brouwerijen

Op het gebied van overnames hebben we uiteraard dé overnamekoning: Heineken. De strategie van deze grootmacht is indrukwekkend, maar in de biersector zijn overnames nog vrij nieuw. Een paar jaar geleden was er geen sprake van overnames en fusies op dit gebied van de alcoholindustrie, omdat er vooral grote, eeuwenoude brouwerijen bestonden.

Brouwerij kopen of verkopen

Wat is een brouwerij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector agri en food - waartoe een brouwerij behoort - wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 5,6. Dat betekent dat een brouwerij gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,6 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple agri en food

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw brouwerij waarderen? Doe hier de berekening.


Feiten en cijfers over brouwerijen

Er is uiteraard een wereld ná de coronacrisis, maar de biersector is zwaar de dupe van de sluiting van alle horeca. De bierverkoop daalde hierdoor met 92%, wat wereldwijd een gigantische klapper is voor brouwerijen. Ondanks dat de Koninklijke Horeca Nederland een routekaart heeft om de brouwerijen (en andere horeca) perspectief te bieden, is het nog maar de vraag hoeveel er dan nog over is van de sector, aldus Nederlandse Brouwers

In cijfers weergeven zag het plaatje van de bierbrouwerijen er in 2021 als volgt uit (CBS):

Er zijn 630 bierbrouwerijen actief, waarvan:

  • 350 bierbrouwerijen met een werkzaam persoon;
  • 150 bierbrouwerijen hebben twee werkzame personen;
  • 75 bierbrouwerijen werken met 3 tot 5 personen;
  • 30 bierbrouwerijen 5 tot 10 werkzame personen heeft;
  • 10 bierbrouwerijen met 10 tot 20 werkzame personen;
  • 10 bierbrouwerijen met 20 tot 50 werkzame personen;
  • 5 bierbrouwerijen met 50 tot 100 werkzame personen.


Een brouwerij kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor brouwerijen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden brouwerijen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Korte lijntjes met supermarkten
Online winkelen heeft afgelopen jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt, maar voor de biersector is de afzetmarkt twijfelachtig. Rechtstreeks aan de consument leveren is niet voor alle grote bierproducten goed bevallen, laat ABN Amro weten. Consumenten hebben wel behoefte aan alcoholische versnaperingen, maar zullen dit veelal direct bij de supermarkt meenemen of laten thuisbezorgen. 

#2 Groeisegmenten in biersector 
Pils is nog steeds het equivalent van een biertje, maar hier vindt wel degelijk een verschuiving plaats. De vraag naar fruitige biersmaken, alcoholvrij bier en speciaalbieren neemt toe. Het FoodService Instituut geeft aan dat ook craftbeer (ambachtelijk gebrouwen) in trek is en de komende jaren populairder zal worden. 

#3 Kennis wordt belangrijker
Het FoodService Instituut en de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur geven beide aan dat er meer interesse is in de achtergrond van bieren. De verkoop van bier door brouwerijen wordt gestimuleerd door meer opleidingen aan te bieden. Enkele jaren geleden was koffie, thee en wijn hip, maar tegenwoordig lopen we massaal warm voor het behalen van ons bierbrevet of volgen we een Masterclass high-end beers

Brouwerij verkopen? 

Ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger voor jouw brouwerij? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele brouwerijen succesvol gekocht en verkocht.

Brouwerij verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Brouwerij kopen?

Brouwerij kopen?

Ben je op zoek naar een brouwerij waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen brouwerijen te koop aangeboden.

Brouwerij verkopen?

Brouwerij verkopen?

Heb je een brouwerij en ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele brouwerijen verkocht!

Brouwerij waarderen?

Brouwerij waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!