Expediteur kopen of verkopen

Gepubliceerd: 2 juni 2021, Wietze Willem Mulder

Je wilt een expediteur kopen of jouw expediteur verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van expediteurs eruit ziet. Expediteurs zijn tussenpersonen in de wereld van logistiek en transport. Het beroep is niet veelvoorkomend, maar als het speelveld goed wordt bespeeld, dan is er voldoende werk. 

Jouw expediteur verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames expediteurs

Hoewel er jaren geleden vanuit werd gegaan dat dit beroep zou uitsterven, is dat zeker niet het geval. Ook op het gebied van fusies en overnames van expediteurs is het een levendige markt. 

Expediteur kopen of verkopen

Wat is een expediteur waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector transport & logistiek, waartoe een expediteur behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een expediteur gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple logistiek en transport

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw expediteur waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over expediteurs

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal expediteurs er in 2021 als volgt uit (CBS):

2.575 expediteurs, waarvan:

  • 1.260 expediteurs met een werkzaam persoon
  • 280 expediteurs met twee werkzame personen
  • 235 expediteurs met drie tot vijf werkzame personen
  • 275 expediteurs met vijf tot tien werkzame personen
  • 190 expediteurs met tien tot twintig werkzame personen
  • 190 expediteurs met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 65 expediteurs met vijftig tot honderd werkzame personen

Een expediteur kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor expediteurs

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden expediteurs ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Nood aan vernieuwing
ABN Amro schreef enkele jaren terug over de nood aan vernieuwing in deze sector, maar ondanks het verouderde artikel is de inhoud enorm actueel. Blockchain, near shoring en 3D-printing zijn belangrijke factoren die vragen om specialistische kennis. 

#2 Brexit
De Brexit zorgt voor extra obstakels met betrekking tot de in- en uitvoer van goederen. Logistieke processen moeten worden uitgedacht en zonder automatisering komt er een hoop administratieve rompslomp bij kijken. Denk aan fiscale regelingen, douaneformulieren en exportvoorwaarden. 

#3 Duurzaamheid
Volgens Rabobank speelt duurzaamheid in de wereld van transport en logistiek een grotere rol dan voorheen. Elektrische vervoersmiddelen, minder uitstoot, maar ook efficiënter vervoeren is tegenwoordig eerder standaardeis dan uitzondering. 

Expediteur verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw expediteur? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele expediteurs succesvol gekocht en verkocht.

Expediteur verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Expediteur kopen?

Expediteur kopen?

Ben je op zoek naar een expediteur waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen expediteurs te koop aangeboden.

Expediteur verkopen?

Expediteur verkopen?

Heb je een expediteur, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele expediteurs verkocht!

Expediteur waarderen?

Expediteur waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!