Expediteur verkopen?

Je wilt jouw expediteur verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van expediteurs eruit ziet. Expediteurs zijn tussenpersonen in de wereld van logistiek en transport. Het beroep is niet veelvoorkomend, maar als het speelveld goed wordt bespeeld, dan is er voldoende werk.

Expediteur verkopen

Aantal overnames expediteurs

Hoewel er jaren geleden vanuit werd gegaan dat dit beroep zou uitsterven, is dat zeker niet het geval. Ook op het gebied van fusies en overnames van expediteurs is het een levendige markt.

["10", "20", "25", "20", "25", "20", "15", "25", "40", "15"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames expediteurs

["3,65", "3,85", "3,85", "3,85", "3,60", "3,60", "3,60", "3,60", "3,70", "3,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,20,", "3,30"]

Gem. EBITDA-multiple Automotive, Transport & Logistiek

Wat is een expediteur waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector transport & logistiek, waartoe een expediteur behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,3 tot 4,2 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor expediteurs

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden expediteurs ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Nood aan vernieuwing

  ABN Amro schreef enkele jaren terug over de nood aan vernieuwing in deze sector, maar ondanks het verouderde artikel is de inhoud enorm actueel. Blockchainnear shoring en 3D-printing zijn belangrijke factoren die vragen om specialistische kennis. 

 • 2
  Brexit

  De Brexit zorgt voor extra obstakels met betrekking tot de in- en uitvoer van goederen. Logistieke processen moeten worden uitgedacht en zonder automatisering komt er een hoop administratieve rompslomp bij kijken. Denk aan fiscale regelingen, douaneformulieren en exportvoorwaarden. 

 • 3
  Duurzaamheid

  Volgens Rabobank speelt duurzaamheid in de wereld van transport en logistiek een grotere rol dan voorheen. Elektrische vervoersmiddelen, minder uitstoot, maar ook efficiënter vervoeren is tegenwoordig eerder standaardeis dan uitzondering. 

Wat onze klanten zeggen