Keuken- en badkamerspeciaalzaak verkopen?

Je wilt jouw keuken- en badkamerspeciaalzaak verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van keuken- en badkamerspeciaalzaken eruit ziet.

Keuken- en badkamerspeciaalzaak verkopen

Keuken- en badkamerspeciaalzaak op Brookz

Aantal overnames keuken- en badkamerspeciaalzaak

Het aantal overnames is al jaren enigszins stabiel, maar laat wel een stijging zien in 2021.

["50", "45", "55", "40", "50", "60", "55", "70", "85", "50"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames winkels in overige huishoudwaren

["3,65", "3,60", "3,55", "3,50", "3,25", "3,05", "2,95", "3,05", "2,80", "2,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["3,50", "2,30"]

Gem. EBITDA-multiple Detailhandel

Wat is een  keuken- en badkamerspeciaalzaken waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe keuken- en badkamerspeciaalzaken behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor keuken- en badkamerspeciaalzaken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden keuken- en badkamerspeciaalzaken ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Maatwerk

  Voor keuken- en badkamerspeciaalzaken is er nog veel ruimte voor ontwikkeling. Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar unieke maatwerkproducten en stappen daarbij af van de mainstream-oplossingen. Dit is niet alleen voor het rijtjeshuis aan de orde, maar ook trendy woonconcepten als tiny houses vragen meer maatwerkoplossingen van de speciaalzaken.

 • 2
  Ultiem woongenot

  Voor de consument is het belangrijker geworden om de leefruimte, zowel binnen als buiten, volkomen naar wens te maken. Verven, bouwen, repareren en stylen: de consument weet de keuken- en badkamerspeciaalzaak wel te vinden, zo schrijft de ABN AMRO.

 • 3
  Verhuizen

  Met gedeeltelijk thuiswerken én de nog steeds aantrekkelijke rente-ontwikkeling is de verhuismarkt booming. En keuken- en badkamerspeciaalzaken varen mooi op deze trend mee. Levertijden door de grondstoffenproblematiek maken het voor speciaalzaken soms lastig om klanten over de streep te trekken. Kun jij als bedrijf wel korte levertijden garanderen, dan ben je op deze markt spekkoper. 

Wat onze klanten zeggen