Motorenspeciaalzaak verkopen?

Je wilt jouw motorenspeciaalzaak verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van motorenspeciaalzaken eruit ziet. Met 1,5 miljoen motorrijders is de motorsport een interessante markt voor Nederlandse bedrijven. Duurzaamheid en vergrijzing zijn twee belangrijke trends voor de toekomst van motorzaken. 

Motorenspeciaalzaak verkopen

Aantal overnames motorenspeciaalzaken

Het aantal motorrijders in Nederland is al jaren stabiel. En dat is ook terug te zien in de cijfers van het CBS over fusies en overnames. 

["5", "5", "5", "10", "5", "5", "5" ,"0", "5", "5"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames motorenspeciaalzaken

["3,65", "3,60", "3,55", "3,50", "3,25", "3,05", "2,95", "3,05", "2,80", "2,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["3,50,", "2,30"]

Gem. EBITDA-multiple Detailhandel

Wat is een motorenspeciaalzaken waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe motorenspeciaalzaken behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor motorenspeciaalzaken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de motorenspeciaalzaakbranche ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Pensioenhobby

  In totaal telt Nederland een klein 1,5 miljoen motorrijders. En van deze motorfanaten is bijna eenderde 60 jaar of ouder. Het aandeel motorrijbewijsbezitters van 50 jaar of ouder nam de afgelopen vijf jaar toe van 55 naar 63%. Deze pensioen hobbyisten genieten van de vrijheid en zullen andere eisen stellen aan hun voertuig en accessoires. 

 • 2
  Diefstalpreventie

  Motoren zijn geliefde objecten voor diefstal. In het eerste half jaar van 2022 werden al 34% meer motoren gestolen dan het jaar ervoor. En alle sloten ten spijt, als iemand het heeft voorzien op jouw voertuig dan kun je er vrij weinig tegen doen. Tot voor kort in ieder geval, want GPS-trackers lijken de stijgende diefstalcijfers van motoren een halt toe te kunnen roepen.

 • 3
  Duurzaam motorrijden

  Elektrisch rijden begint ook voet aan de grond te krijgen op de motormarkt. Want ook met een elektrische aandrijving kunnen snelheidsduivels nog met 240 km/h het parcour op. De elektrische voertuigen zijn behoorlijk prijzig, maar met de duurzaamheidsambities van Europa biedt deze ontwikkeling motorrijders wel een duurzame toekomst.

Wat onze klanten zeggen