Groothandel in auto's en accessoires verkopen?

Je wilt een groothandel in auto's en accessoires kopen of jouw groothandel in auto's en accessoires verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van groothandels in auto's en accessoires eruitziet. Schaarste op de grondstoffenmarkt leidt tot een flinke stijging van het aantal overnames en fusies in de autohandel.

Groothandel in auto's en accessoires verkopen

Aantal overnames groothandels in auto's en accessoires

Het aantal fusies en overnames in de groothandel van auto’s fluctueert.

["115", "135", "160", "105", "145", "155", "140", "175", "180", "115"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames groothandels in auto's en accessoires

["5,65", "5,65", "5,65", "5,65", "5,50", "5,50", "5,50", "5,50", "5,40", "5,30"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,10", "4,60"]

Gem. EBITDA-multiple Groothandel

Wat is een groothandel in auto's en accessoires waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Voor een groothandel in auto's en accessoires wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,6 tot 6,1 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor groothandels in auto's en accessoires

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgt de komende jaren onvermijdelijk voor veranderingen, maar biedt groothandels in auto's en accessoires ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Haperende supply chain

    De supply chain is door grondstoffentekorten, gebrek aan personeel, de pandemie en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland volledig verstoord. En dat zorgt ervoor dat de handel in auto-onderdelen, nieuwe auto’s en accessoires hapert. Volgens het hoofd van DHL’s vrachtvervoer zal dit begin 2023 beter worden, maar nog lang niet op het niveau van begin 2019 zijn. In tussentijd zijn groothandels in auto’s en accessoires afhankelijk van deze suboptimale supply chain en liggen er kansen voor hogere circulariteit!

  • 2
    Verduurzaming

    Brandstofprijzen zijn sky high en dat betekent dat consumenten bewuster kijken naar het veranderen van hun vervoerspatroon. Meer carsharing en meer kilometers met een duurzamer vervoersmiddel zijn daarvan logische uitkomsten. Voor de groothandels biedt dit kansen in het verduurzamen van hun aanbod.

Wat onze klanten zeggen