Baker Tilly Corporate Finance - Recair B.V.

Beschrijving

Waalwijks bedrijf Recair sluit zich aan bij Zwitserse Zehnder
Het Waalwijkse Recair, een producent van energie-efficiënte warmtewisselaars, is overgenomen door het Zwitserse Zehnder. Baker Tilly, Dommerholt Advocaten en De Jong & Laan leverden dealadvies en brachten de transactie tot een goed einde.

Zehnder Group is een van Europa’s grotere producenten van radiatoren, koelsystemen en ventilatiesystemen voor binnenruimtes. Het bedrijf bedient zowel consumentensegmenten – zoals appartementen en huizen – als bedrijfssegmenten – waaronder ziekenhuizen, kantoren, scholen, sporthallen en magazijnen.

Het was 2002 toen het oorspronkelijk Zwitserse bedrijf voor het eerst de Nederlandse markt betrad met de aankoop van het in Zwolle gevestigde StorkAir, dat in 1937 werd opgericht als ventilatorspecialist. Nu – zeventien jaar na deze aankoop – volgt Zehnders tweede acquisitie in ons land. Met de overname van Recair breidt het bedrijf zijn marktaandeel in warmtewisselaars voor de residentiële mark uit. Recair ontwikkelt, produceert en verkoopt energie-efficiënte warmtewisselaars die primair zijn ontwikkeld voor toepassing in ventilatie-units voor de woningbouw. Via een dochteronderneming, Metis, heeft Recair ook zelf het thermovormen van kunststofdelen in de hand. Het bedrijf exporteert zijn producten naar meer dan 25 landen.

“De toekomst vergt grote investeringen. Onder de paraplu van Zehnder is de toekomst van Recair geborgd”, stellen Henk Reijneveld en Gerard Merkx, de twee aandeelhouders van het Waalwijkse bedrijf. Ze kijken terug op een plezierig overnametraject: “Het hele proces is vlekkeloos verlopen.”

Dit traject werd begeleid door Baker Tilly Corporate Finance, de M&A-tak van zakelijke dienstverlener Baker Tilly. “We hebben in goed overleg met Lorijn van Leersum en Bas van Klaveren (de dealmakers, red.) een lijst met potentiële kopers opgesteld”, vertelt Reijneveld: “Met behulp van het internationale netwerk van Baker Tilly zijn de potentiële kopers op anonieme wijze benaderd en hebben de partijen, na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring, het informatiememorandum van Recair ontvangen. Vanuit dit proces hebben meerdere partijen – zowel concurrenten als klanten – een bieding uitgebracht op de aandelen. Wij zijn in gesprek gegaan met deze partijen en hieruit is Zehnder naar voren gekomen als de meest geschikte kandidaat.”

Nu duidelijk was wie de gewenste koper was, heeft Baker Tilly de dataroom ingericht voor het due diligence, waarna het kantoor Recair ondersteunde bij het opstellen en uitonderhandelen van de verschillende contracten. De juridische aspecten van de transactie waren in handen van collega’s Marcel Ploegsma en Lex Janssens. Aan de andere kant van de dealtafel zaten de door Zehnder ingeschakelde M&A-adviseurs van Dommerholt Advocaten (Edo Nijdam en Rick van Betten) en De Jong & Laan (Peter Miedema).

As onderdeel van de integratie, wordt Recair voortgezet als een onafhankelijk bedrijf binnen de Zehnder Group. Alle medewerkers behouden hun functie en de twee oprichters van het bedrijf blijven actief ter ondersteuning van de activiteiten.

Baker Tilly Corporate Finance
  • Gebouw Sevilla, Entrada 303

    1096 ED Amsterdam