Organisatieadviesbureau kopen of verkopen

Gepubliceerd: 12 april 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een organisatieadviesbureau kopen of jouw organisatieadviesbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van organisatieadviesbureaus eruit ziet. Door de vele veranderingen voor zakelijke organisatie is er momenteel een gouden markt voor organisatieadviesbureaus. 

Jouw organisatieadviesbureau verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames organisatieadviesbureaus

Cybersecurity en agile werken zijn maar een tweetal voorbeelden van actuele uitdagingen voor organisaties. Door gebrek aan kennis binnen de organisatie wordt er veelal een specialistisch bureau ingeschakeld, die ervoor zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. 

Organisatieadviesbureau kopen of verkopen

Wat is een organisatieadviesbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een organisatieadviesbureau behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een organisatieadviesbureau gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw organisatieadviesbureau waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over organisatieadviesbureaus

Er zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. Bij een bloeiende economie is de vraag naar organisatieadviseur groot. 

In cijfers weergegeven zag het aantal organisatieadviesbureaus er in 2021 als volgt uit (CBS):

101.390 organisatieadviesbureaus, waarvan:

  • 92.735 organisatieadviesbureaus met een werkzaam persoon
  • 5.270 organisatieadviesbureaus met twee werkzame personen
  • 1.415 organisatieadviesbureaus met drie tot vijf werkzame personen
  • 1.030 organisatieadviesbureaus met vijf tot tien werkzame personen
  • 565 organisatieadviesbureaus met tien tot twintig werkzame personen
  • 275 organisatieadviesbureaus met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 70 organisatieadviesbureaus met vijftig tot honderd werkzame personen

Een organisatieadviesbureau kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor organisatieadviesbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden organisatieadviesbureaus ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Keurmerk werkt concurrerend
Rabobank schat in dat organisatieadviesbureaus met een keurmerk een gunstige concurrentiepositie hebben. Sinds enkele jaren is dit keurmerk ingevoerd door de branchevereniging om de kaf van het koren te scheiden. Voldoe je als organisatie aan de aangescherpte regelgeving op het gebied van ethiek, integriteit en kwaliteit, dan heb je een poot om op te staan. 

#2 Kennis is macht
Door verschillende specialisaties aan te bieden sta je als adviesbureau sterker. Er is steeds meer vraag naar totaalconcepten, zodat er een overeenkomst met één samenwerkingspartner hoeft te worden gesloten. Denk aan kennis over organisaties en management in het algemeen, aangevuld door specialistische IT-kennis, juridische vaardigheden of marketing skills, aldus ABN Amro.

#3 Tariefdruk
Er zijn veel kleine bureaus (met minder dan vijf werknemers), die grote invloed hebben op de geldende tarieven. Wanneer grote kantoren hoge tarieven berekenen zullen zij buiten de boot vallen De kleinere adviesbureaus bieden ook kleinere prijzen, waardoor de marktconforme tarieven binnen de perken blijven. 

#4 Proactief maatwerk
Wil je als organisatieadviesbureau extra kans maken op een drukbezette markt, dan zul je onderscheidend vermogen moeten aantonen. Nieuwe businessmodellen, efficiency en duurzaamheid zijn onderwerpen die veel gevraagd zijn door organisaties. Heb je als adviesbureau inhouse kennis over big data, IoT en blockchain, dan zul je al gauw boven de concurrenten uittorenen, aldus ABN Amro.

Organisatieadviesbureau verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw organisatieadviesbureau? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele organisatieadviesbureaus succesvol gekocht en verkocht.

Organisatieadviesbureau verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Organisatieadviesbureau kopen?

Organisatieadviesbureau kopen?

Ben je op zoek naar een organisatieadviesbureau waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen organisatieadviesbureaus te koop aangeboden.

Organisatieadviesbureau verkopen?

Organisatieadviesbureau verkopen?

Heb je een organisatieadviesbureau, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele organisatieadviesbureaus verkocht!

Organisatieadviesbureau waarderen?

Organisatieadviesbureau waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!