Acupunctuurpraktijk verkopen

Je wilt jouw acupunctuurpraktijk verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van acupunctuurpraktijken eruit ziet.

 

Jouw acupunctuurpraktijk verkopen?

Aantal overnames acupunctuurpraktijken

De gezondheidszorg staat onder druk en daardoor is het aantal consolidaties in de ambulante gezondheidszorg groot.

["65", "45", "65", "50", "45", "45", "55", "75", "75", "40"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames medische praktijken

["6,00", "6,05", "6,05", "6,05", "6,15", "6,20", "6,30", "6,30", "6,15", "6,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,90", "5,30"]

Gem. EBITDA-multiple Gezondheidszorg & farmacie

Wat is een acupunctuurpraktijk waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector gezondheidszorg & farmacie, waartoe een acupunctuurpraktijk behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,30 tot 6,90 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor acupunctuurpraktijken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgt de komende jaren onvermijdelijk voor veranderingen, maar biedt acupunctuurpraktijken ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Bronaanpak

  Ons gezondheidsstelsel is voornamelijk ingericht op het verhelpen van gevolgen. Reactief beleid in plaats van preventief beleid. En daardoor wordt lang niet altijd de bron van een ziekte aangepakt. Gelukkig is hier een kentering zichtbaar en verschuift de aandacht steeds meer richting andere factoren die een bepaald ziektebeeld kunnen geven.

 • 2
  Personalized healthcare

  Bloedwaarden, gewicht, stemmingen, sensoren en apps zorgen voor veel data van consumenten; gewoon vanuit de thuissituatie. Hierdoor kan preventief worden ingegrepen, maar het draagt ook bij aan de problematiek in de zorg als het gaat om wachtlijsten. Meer aandacht voor je eigen lijf zorgt ook voor meer onderzoek naar andere geneeswijzen dan de gebruikelijke zorg.

 • 3
  Structureel personeelstekort

  Er zijn te weinig kundige zorgspecialisten, waardoor er de komende jaren een nog groter tekort op de markt zal ontwikkelen. Tijdens de globale pandemie is er gebleken hoe erg het gesteld is met de bezetting in de zorg, maar dit is pas het puntje van de ijsberg, aldus Zorgvisie.

Wat onze klanten zeggen