Confocal.nl gaat nieuwe groeifase in met investeerder en partner ECFG

Confocal.nl gaat nieuwe groeifase in met investeerder en partner ECFG

Beschrijving

Confocal.nl heeft add-on modules ontwikkeld voor 'gewone' fluorescentiemicroscopen, waardoor deze veranderen in een super-resolutie confocale microscoop voor diepe 3D-beelden. Het bedrijf heeft deze verbeterde live cell imaging technologie doorontwikkeld in twee producttoepassingen: een super-resolutie re-scan microscoop welke scant met behulp van één laserpunt, en een zogenaamde lijnscanner die monsters scant met behulp van een lijn van laserlicht. Beide producten maken gebruik van een zeer lage laserintensiteit en zijn daarmee onderscheidend in het verminderen van fototoxiciteit, wat resulteert in een mindere mate van celdood of -veroudering en minder verbleking van de cellen.

De huidige producten van Confocal.nl worden wereldwijd verkocht en worden met name door academische microscopie facilities en onderzoeksinstellingen aangeschaft, waar ze door microscopisten handmatig worden bediend voor een steeds breder scala aan biologische testen (bijv.organoïd modellen) en onderzoeksdoeleinden (bijv. geneesmiddelen- of landbouwonderzoek). Confocal.nl wil confocale microscopie toegankelijk maken voor een bredere groep van wetenschappers.

Investeringsdoelstelling

Confocal.nl heeft de afgelopen jaren met succes nieuwe producten ontwikkeld en internationale groei gerealiseerd. De investering van ECFG stelt Confocal.nl in staat om de volgende fase in te gaan: doorpakken met technologieontwikkeling en het verder openen van de markt voor live cell imaging binnen biotech- en farmaceutische R&D labs. Deze markt heeft een sterke behoefte aan geautomatiseerde systemen die grote volumes monsters over langere perioden kunnen analyseren; kant-en-klare tafelmodel systemen die ook voor niet-microscopisten eenvoudig te bedienen zijn, de reproduceerbaarheid en voorspelbaarheid van onderzoeksresultaten verbeteren en daarmee de cyclus voor medicijnontwikkeling mogelijk verkorten.

Nieuwe samenwerking en voortzetting van bestaande partnerships

"We zien een snelgroeiende behoefte aan toegankelijke super-resolutie confocale microscopen, vooral in de biowetenschappen. De technologie van Confocal.nl zorgt voor beter reproduceerbare onderzoeksresultaten, vandaar de toenemende belangstelling vanuit de academische wereld en het bedrijfsleven. ECFG als investeringspartner, samen met onze bestaande partners (TechNanoFund, University of Amsterdam Ventures en Noord-Holland Invest), zal ons in staat stellen aan deze behoefte te voldoen. Niet alleen voor de distributie van onze huidige portfolio producten, maar ook voor de verdere ontwikkeling van toegankelijke, state-of-the-art technologie" zegt Pim Vos, MSc, CEO van Confocal.nl.

Dr.ir Stefan Lampaert, CTO van het bedrijf, legt uit: "De kerntechnologie is het belangrijkste onderdeel en deze hebben we goed beschermd. De taak van mijn engineering team is het succesvol uitrollen van onze roadmap voor verdere technologische uitbreiding en integratie. Net als in het verleden zullen we samenwerken met publieke en niet-publieke partijen om game-changing technologieën en producten te ontwikkelen." 

Ruben Baijens, MSc, Investment director en partner ECFG: "Wij zien in Confocal.nl een solide en gezonde samenwerkingspartner die opereert in een aantrekkelijk en snelgroeiend marktsegment. Met onze investering kan het ervaren managementteam van Confocal.nl de introductie in nieuwe segmenten versnellen en haar ambities waarmaken."