ECFG begeleidt WeMobile bij ophalen kapitaalbehoefte

ECFG begeleidt WeMobile bij ophalen kapitaalbehoefte

Beschrijving

Marcel Clerx, ondernemer en eigenaar: “WeMobile richt zich op intelligente mobiliteitsoplossingen voor het vervoer van goederen en mensen. De intelligente hardware en software maakt licht elektrische voertuigen slim en dus op afstand reserveerbaar, sluitbaar en uitleesbaar. Daarnaast ontwikkelt WeMobile (elektrische) deelfietsen en cargobikes voor haar klanten, vaak bedrijven, openbaarvervoerbedrijven en distributeurs in landen als Duitsland, UK, België, Scandinavië, Italië. Oplossingen worden vrijwel altijd in full operational lease en pay-per-use ter beschikking gesteld aan klanten.”

Samenwerking met ECFG

“We zijn als start up met eigen geld begonnen en zijn met ECFG in contact gekomen toen we behoefte hadden aan groeikapitaal. Ik kende ECFG wel uit het Eindhovense netwerk maar we hadden nog nooit zaken gedaan.

We hebben samen een aantal rondes doorlopen. De eerste is nu drie jaar geleden, we hadden 500k werkkapitaal financiering nodig voor de eerste orderstroom voor de bakfiets. Dit heeft geresulteerd in een succesvolle overeenkomst met financieringspartij NEOS.

De tweede ronde had betrekking op de vendor leasing van de bakfiets via BNP Paribas. Een andere partij wilde ze graag hebben, maar niet op de balans, dus financiering. Het contract is verkocht aan BNP en de vendor leaseconstructie scheelde ons uiteindelijk flink wat vermogen.

Tot slot zijn we samen in twee rondes op zoek gegaan naar informal investors waar meer risico bij kwam kijken. Ik heb vooral mijn eigen netwerk gebruikt, maar ECFG heeft het hele traject begeleid. Denk aan alles uitwerken op papier, inzicht in de cijfers, opzetten van het businessplan, opstellen van de contracten tot en met het tekenen en contact met de accountant van de investeerders.”

Rigide versus pragmatisch & verbindend

“Mijn ervaring is dat de grote corporate finance-kantoren zich kenmerken door een rigide aanpak. Het voordeel is een strakke regie van externen op het proces en je hebt als ondernemer het gevoel dat je in de watten wordt gelegd. Het proces is immers complex genoeg om uit handen te nemen.

In de samenwerking met ECFG is er meer ruimte om zelf de regie te pakken en het tempo te bepalen. Je weet zo real time wat de status is. Het grote voordeel is de pragmatische en flexibele aanpak. Bij  ECFG zijn ze gericht op marktkansen i.p.v. dealgericht. Zo doen ze regelmatig de suggestie om met een andere klant te praten of zaken te doen. De samenwerking met Hans, Ifrensly en Hubert ervaar ik als plezierig, praktisch en to the point. Bovendien heeft ECFG ten opzichte van andere corporate finance-kantoren een hele coulante prijsstelling, geen maandelijkse retainers, een nette urenvergoeding en met een bepaalde risicodragende component erin. Het zijn mede MKB-ondernemers en dat merk je gewoon. Ze snappen het MKB goed, vaak merk je bij grote kantoren dat de investment managers de stress van de ondernemer niet kennen. Ten slotte denken ze inhoudelijk mee. Je merkt dat ze sterk in het netwerk zitten en lijntjes aan elkaar knopen. Het maken van verbindingen is voor mij van bijzonder relevante toegevoegde waarde!”

Quote door adviseur

In de samenwerking met ECFG is er meer ruimte om zelf de regie te pakken en het tempo te bepalen.