Overname Riwald door ArcelorMittal: tevredenheid alom

Overname Riwald door ArcelorMittal: tevredenheid alom

Beschrijving

Riwald Recycling is al ruim 30 jaar operatief op het gebied van metaalrecycling. De broers Richard en Ewald Huzink zijn in 1989, na de val van de Berlijnse muur, begonnen met het demonteren en ontmantelen van Russische kazernes in voormalig Oost-Duitsland. Dat was het begin van een snel groeiende onderneming. Riwald is op dit moment één van de meest vooruitstrevende metaalrecyclingbedrijven ter wereld en pionier op het gebied van duurzaam recyclen. In december 2022 hebben de gebroeders Huzink hun aandelen in het bedrijf overgedragen aan ArcelorMittal.

“Mijn broer Richard en ik zijn het bedrijf in 1989 begonnen. Gert is enkele jaren later erbij gekomen. Richard is in 2013 overleden aan de gevolgen van kanker. Dan realiseer je je dat er meer is dan werken alleen”, begint Ewald Huzink. Gezien de leeftijd van Ewald hebben de broers in 2022 besloten om de verkoop in te zetten. Daarmee was er ook voldoende tijd om de overdracht goed te kunnen begeleiden en om de taken over te dragen.

Altijd direct reactie

JPR Advocaten mocht Riwald juridisch begeleiden bij de overdracht. Alle adviseurs van Riwald komen uit het oosten van het land en JPR werd als overnameadvocaat aan de heren Huzink aangeraden. “Ik hou van korte lijntjes”, geeft Ewald aan. “Dat was ook zo fijn aan Marjolein van Leeuwen en haar team. De mensen van JPR waren altijd bereikbaar, dag en nacht. Ik kon ze op elk moment van de dag een vraag stellen, of het nou 8 uur ’s ochtends of 10 uur ’s avonds was. Marjolein reageerde altijd direct. Waar vind je dat nou nog tegenwoordig?”

“Dit overnametraject leunde op een aantal belangrijke pijlers. Dat zijn in de eerste plaats de kopende en verkopende partij, maar ook onze overnameadviseur (Taurus Corporate Finance) en JPR waren voor ons belangrijke pijlers. Mede door hun is dit traject zo succesvol geworden”, vertelt Ewald. Daarop vult Marjolein aan: “Dit was een tijdsintensieve deal. In totaal hebben er meer dan 200 mensen aan deze deal gewerkt. Om het proces met veel betrokkenen, veel verschillende aspecten, internationale vraagstukken en een beursgenoteerde partij aan de andere kant goed te coördineren, is het van belang dat je de neuzen dezelfde kant op hebt en blijft afstemmen met elkaar.” Daaruit blijkt maar weer dat een overnametraject een hoge mate van teamwork vereist, voor alle partijen. “Er volgde een uitgebreid en intensief due dilligence onderzoek waar we ons als team bijzonder goed doorheen gewerkt hebben. Dat kwam mede omdat JPR gedurende het hele traject de regie goed in handen had”, vertelt Ewald. 

Positieve vibe

“Deze transactie had een hele positieve vibe”, vervolgt Marjolein. “Hoewel het overnameproces om serieuze materie draait, was er ook vaak ruimte voor humor en dat is heel prettig als je in een intensief traject zit met elkaar. Misschien hoort dit ook wel bij de oostelijke nuchterheid van Riwald en haar adviseurs (waaronder naast Taurus, Tic Advisory, De Kok Accountants en Jongbloed Fiscaal Juristen). Ik kijk daardoor in ieder geval met een positief gevoel op de transactie terug.”

Terwijl Gert Huzink de Dakar-rally reed in Saoedi Arabië, werd in Amsterdam de overdracht van Riwald voltooid. Ewald en Gert zijn beiden nog betrokken bij Riwald. Ewald nog tot 1 januari 2024; dan geeft hij het stokje over aan zijn opvolger. “Zoals ik al zei; er is meer dan werken alleen. Het wordt tijd dat ik andere leuke dingen ga doen. Maar zou ik in de toekomst nog een keer een overname draaien, dan zou ik dat weer met exact hetzelfde team doen!” besluit Ewald. 

JPR Advocaten
  • Euclideslaan

    3584 BL Utrecht

  • + toon alle adressen

  • Mr. H.F. de Boerlaan 34

    7417 DB Deventer

  • Koopmanslaan 4

    7005 BK Doetinchem