Marktlink begeleidt bedrijfsverkoop tomatenhakenwikkelbedrijf van den Wijngaart

Marktlink begeleidt bedrijfsverkoop tomatenhakenwikkelbedrijf van den Wijngaart

Beschrijving

Familiebedrijf Tomatenhakenwikkelbedrijf van den Wijngaart (TvdW), een van de grootste Europese spelers van gewikkelde tomatenhaken, heeft haar aandelen verkocht aan branchegenoot Bato Plastics B.V. uit Zevenbergen. De verkoop werd begeleid door overnameadviseur Marktlink. Bato werd bijgestaan door moedermaatschappij VADO.

Bij Tomatenhakenwikkelbedrijf van den Wijngaart (TvdW) worden custom-made gewikkelde tomatenhaken gemaakt die wereldwijd worden gebruikt in hoofdzakelijk de tomatenteelt. De onderneming is opgericht in 1994 door Han en Jolanda van den Wijngaart en is gevestigd in Galder, Noord-Brabant. Door een uniek, efficiënt productiesysteem is TvdW een wereldwijde topspeler met een productie van bijna 30 miljoen gewikkelde tomatenhaken per jaar. Dit resulteert in een geschat wereldmarktaandeel van tussen de 5 en 10%.

Stabiel bedrijf met loyaal klantenbestand

Onder leiding van de familie Van den Wijngaart is de onderneming uitgegroeid tot een stabiel bedrijf met een loyaal klantenbestand. Als één van de eersten in de markt, speelde het bedrijf in op duurzaamheid en was het bedrijf in staat om op rendabele wijze biotouw te verwerken in haar producten. Han van de Wijngaart: “Deze ontwikkeling zal de komende jaren waarschijnlijk fors groeien. Daarnaast neemt de vraag naar producten al langere tijd toe en kwam de vraag van productie-uitbreiding vaker en vaker terug. Omwille van de leeftijd van onszelf en het gebrek aan opvolging binnen de familie, besloten we samen met Marktlink op zoek te gaan naar een strategische partner om de toekomst van het bedrijf en de relatie met haar afnemers te continueren.”

Overnameadviseur Jan Dijkmans van Marktlink begeleidde Han en Jolanda in het traject. Binnen het MKB-overnamelandschap is ruim 25% van de transacties internationaal. Toch werd de koper nu 20 kilometer verder gevonden. Dijkmans: “Met concurrenten uit onder meer Mexico, Polen en Israël kan het lucratief zijn om naar een internationale transactie te sturen, maar de wens van de familie was overduidelijk: er mochten geen negatieve veranderingen naar klanten van TvdW zijn en er moest vertrouwen zijn in de koper. We zien vaak in onze overnames dat geld alleen niet beslissend is in een dergelijk traject.”

Nieuwe eigenaar

De nieuwe eigenaar is Bato Plastics B.V., een wereldwijd actieve tuinbouwleverancier en specialist in kunststof tuinbouwproducten. De combinatie van beide bedrijven is ruim vijftig medewerkers groot en realiseert een omzet van ruim EUR 25 miljoen op jaarbasis. De overname levert diverse synergiën op, daar TvdW en Bato op slechts enkele kilometers van elkaar liggen en grotendeels dezelfde klanten hebben. Hierdoor is ook een fysieke integratie van TvdW een logisch gevolg.  

Omdat zowel Bato als eigenaar VADO financieel gezonde partijen zijn, is het volgens Bato-directeur Gert-Jan Spierings in lijn der verwachting dat TvdW de komende jaren haar productiecapaciteit stap voor stap zal uitbreiden, om nog beter in te spelen op de groeiende klantvraag. Daarnaast kan TvdW direct geïntroduceerd worden bij de andere klanten van Bato.      

Han van den Wijngaart: “Na bijna 30 jaar is dit het moment om ons bedrijf naar de volgende fase te brengen en doen wij een stap terug. Na het overwinnen van de nodige hordes, ben ik trots op het bedrijf dat wij hebben opgebouwd. Voor ons waren de klanten die al jaren tevreden zijn erg belangrijk voor ons. Met VADO en Bato vertrouwen wij erop dat ons bedrijf een mooie toekomst heeft.”

Voor klanten en leveranciers verandert er weinig: Han en Jolanda van den Wijngaart zullen de komende periode betrokken blijven bij de integratie, productie en verkoop van de hogedraadhaken binnen Bato.

Quote door adviseur

Deze ontwikkeling zal de komende jaren waarschijnlijk fors groeien. 

Marktlink
 • Zernikelaan 22

  9351 VA Leek

 • + toon alle adressen

 • De Boelelaan 28

  1083 HJ Amsterdam

 • Kampenringweg 45

  2803 PE Gouda

 • Europalaan 8-12

  5232 BC Den Bosch

 • Wismarstraat 1

  7418 BN Deventer