Marktlink Fusies & Overnames - Tessu Systems BV

Beschrijving

Tessu Systems, Nederlands marktleider op het gebied van grootkeukenventilatie, is onderdeel geworden van het beursgenoteerde Absolent Group uit Zweden, een groep met verschillende bedrijven op het gebied van luchtfiltratie. Dit heeft overnamebemiddelaar Marktlink, die de transactie heeft begeleid, vandaag bekendgemaakt. Met de acquisitie versterkt Absolent Group zijn positie in het grootkeukensegment.

Tessu Systems werd in 2006 opgericht door Frank Berghuis. Samen met John van Wezep en Jeroen Berghuis, die in 2007 toetraden als aandeelhouders, is Tessu Systems doorgegroeid tot marktleider in grootkeukenventilatiesystemen. Het bedrijf had in 2019 een omzet van ruim 7 miljoen euro en telde ongeveer 20 werknemers. Tessu weet zich te onderscheiden met haar totaalaanpak; een geïntegreerde oplossing die snel en kundig door één partij wordt geleverd.

Inmiddels heeft Tessu Systems een solide basis en zijn er (internationale) groeiambities. Met de hulp van Marktlink zocht het bedrijf een geschikte partner om daar invulling aan te geven, en dit leidde tot de overname door Absolent Group. Daarbij zet Frank Berghuis een stap terug en komt de dagelijkse leiding in handen van John van Wezep en Jeroen Berghuis. “Na veertien jaar is Tessu Systems klaar om verder door te groeien”, vertelt Frank Berghuis. “We zijn blij voor onze werknemers en klanten dat we nu aansluiten bij Absolent Group en kunnen profiteren van het netwerk en de kennis die er aanwezig is. We hebben er alle vertrouwen in dat we gezamenlijk de (internationale) groeiambities kunnen verwezenlijken.”

Willem Mulder, M&A-manager bij Marktlink, vult hem aan: “Frank en Jeroen Berghuis en John van Wezep hebben de afgelopen jaren een solide en goed renderend bedrijf opgebouwd. Als marktleider in de grootkeukenventilatie bedient Tessu het midden- en hoge segment van de Nederlandse horeca. Het feit dat de onderneming ondanks corona zwarte cijfers kan schrijven, onderstreept het slimme businessmodel van Tessu.“

Wereldmarktleiderschap als ambitie
Absolent Group is een mondiaal opererende onderneming met verschillende dochterbedrijven die innovatieve luchtfiltratiesystemen voor uiteenlopende sectoren ontwikkelen. Om zijn marktaandeel uit te breiden wil de groep niet alleen autonoom groeien, maar wordt ook ingezet op acquisities. Zo werden in 2019 zeven bedrijven overgenomen, waarvan één actief in het grootkeukensegment, het Finse Jeven Global Oy. Met de acquisitie van Tessu ontstaat een combinatie waarin Jeven Global Oy en Tessu Systems kunnen profiteren van elkaars kennis.

“We zijn verheugd dat het Tessu-team lid wordt van de Absolent-familie en kijken uit naar de synergie die we ermee kunnen realiseren”, stelt Axel Berntsson, CEO van Absolent Group. “Tessu is als marktleider in Nederland een zeer goed presterend bedrijf met betrokken werknemers. Met de overname van Jeven en Interzon hebben we anderhalf jaar geleden grootkeukenventilatie aan onze groep toegevoegd, als strategisch groeiplatform. Wat we tot nu toe hebben gezien bewijst dat het een goed besluit was om actief te worden in deze sector en wereldmarktleider te willen worden.”

De overname van Tessu Systems kwam tot stand na bemiddeling door Marktlink. Tessu blijft als zelfstandig bedrijf binnen Absolent Group actief, met behoud van de eigen mensen en daarmee het familiare karakter.

Marktlink
 • Zernikelaan 22

  9351 VA Leek

 • + toon alle adressen

 • De Boelelaan 28

  1083 HJ Amsterdam

 • Kampenringweg 45

  2803 PE Gouda

 • Europalaan 8-12

  5232 BC Den Bosch

 • Wismarstraat 1

  7418 BN Deventer