Je bedrijf verkopen onder moeilijke persoonlijke omstandigheden

Je bedrijf verkopen onder moeilijke persoonlijke omstandigheden

Beschrijving

Dé softwareoplossing voor de kozijnenbranche

Het bedrijf Techwin is 30 jaar geleden gestart door André de Weerdt. Hij is een echte expert op het gebied van het ontwikkelen van software en heeft zich met Techwin gespecialiseerd in het maken van software specifiek voor het efficiënt en foutloos produceren van kozijnen. Later zijn hier modules bijgekomen die montagebedrijven van kozijnen ondersteunen in een efficiënte planning en facturatie.

Door de grondige kennis van de markt en zijn innovatieve software heeft André in kunnen spelen op de vraag naar automatisering van de bedrijfsprocessen binnen de kozijnenbranche. Dit maakt dat de software van Techwin vandaag de dag in menig bedrijf in de sector gebruikt wordt. Iedere dag is het ontwikkelingsteam bezig met het vernieuwen en verbeteren van de software zodat het programma up to date blijft met alle nieuwe ontwikkelingen.

De verkoop van een Belgische bedrijf aan een Nederlandse koper

Techwin verkoopt hun innovatieve softwarepakketten JoPPS, JoRPA en JoSS rechtstreeks aan een groot aantal bedrijven, varierend van kleine zelfstandigen tot grote internationale productiebedrijven. Naast de aanwezigheid in België heeft Techwin de meeste klanten in Nederland, waardoor de onderneming voornamelijk interessant om over te nemen is voor Nederlandse bedrijven. Take 5 heeft André van A tot Z geholpen bij dit proces.

De stap richting een verkoop

Door langdurige ziekte van zijn partner heeft André langdurig minder tijd en ruimte gehad om al zijn aandacht aan Techwin te besteden waardoor de groei van de onderneming werd tegengehouden. Doordat de ondernemer besloten heeft om meer tijd te willen doorbrengen met zijn partner heeft hij de stap gezet zich te oriënteren op een mogelijke verkoop van het bedrijf. Tijdens de beginfase was de insteek van de opdracht om het bedrijf niet te verkopen maar om een business partner te vinden waarmee hij samen het bedrijf de komende 5 jaar zou kunnen gaan uitbouwen om het vervolgens te verkopen.

Wanneer moeilijke persoonlijke omstandigheden een rol in het overnameproces gaan spelen

Door de verslechterde toestand van zijn partner heeft André besloten om zijn bedrijf volledig te willen verkopen. Na dit besluit is Take 5 aan de slag gegaan met het vinden van geschikte kopers. Na het search traject waren er vrijwel direct meerdere geïnteresseerden in de overname van Techwin. In overleg met André is Ad van Poelje van Take 5 in gesprek gegaan met een vijftal geïnteresseerden en zijn er uiteindelijk 2 partijen overgebleven die serieuze interesse hadden in Techwin. Andre en Ad stonden op het punt om een beslissing te maken wie van de 2 partijen het beste aansluit op de wensen en eisen van Andre. Op het laatste moment klopte er nog een geïnteresseerde aan. Dit was de Matrix Group, wat uiteindelijk ook de koper is geworden. De Matrix Group sloot aanvankelijk het beste aan bij de wensen van Andre, waarbij hij op redelijke korte termijn wat meer op de achtergrond kon gaan treden en niet meer de dagelijkse leiding had van het bedrijf. Daarom is er besloten exclusiviteit met de Matrix Group aan te gaan.

Quote door adviseur

“Ondanks dat de dienstverlening van Take 5 gericht is op de verkoop van Nederlandse bedrijven, was het voor Techwin vanzelfsprekend ook mogelijke kopers te zoeken in Nederland. Doordat dit bij Belgische overnameadviseurs anders in zijn werk gaat, heeft André gekozen voor Take 5, zodat we bij de zoektocht naar passende kopers kunnen toespitsen op zowel Belgische als Nederlandse geïnteresseerden” zegt Maikel Brouwer, Managing Partner bij Take 5.