MKB Fonds verkoopt belang in Limburgs familiebedrijf Mosa Glas aan ING en de oprichtersfamilie

Beschrijving

Participatiemaatschappij MKB Fonds uit Amstelveen maakt met genoegen bekend dat zij op dinsdag 7 november jl. haar deelneming Mosa Glas, gevestigd te Echt (Limburg), heeft verkocht aan ING Corporate Investments. Tegelijkertijd breidt de familie Tinnemans (oprichters) door deze transactie haar belang uit tot een meerderheidsbelang. Onder de hoede van MKB Fonds is Mosa Glas uitgegroeid tot een vooraanstaande partij in de verduurzamingstransitie van de woningmarkt én heeft het grote stappen gezet in de transformatie van traditionele groothandel naar een hoogwaardige toeleverancier van verschillende soorten vlakglas inclusief eigen productielijnen voor glasbewerking.

Het eeuwenoude familiebedrijf komt terug in de handen van de familie

Mosa Glas, welke zijn oorsprong kent in 1865 toen de voorvader van de huidige algemeen directeur Marcel Tinnemans (57), zijn eigen onderneming startte, is een familiebedrijf puur sang. Zijn zoon, Luc Tinnemans (25), is sinds enkele jaren betrokken binnen het bedrijf, waaronder als aandeelhouder. Luc wordt momenteel voorbereid om op den duur de leiding van zijn vader binnen het bedrijf over te gaan nemen.

Gezien het feit dat MKB Fonds reeds acht jaar meerderheidsaandeelhouder was en de onderneming aan de vooravond stond van een nieuwe ontwikkelingsfase – de verdere transitie van groothandel naar bewerkings- en productiebedrijf – werd er besloten om gezamenlijk een verkooptraject te starten. Fusie- en overnamekantoor Oaklins, uit Amsterdam, werd ingeschakeld om dit proces te begeleiden.

De familie Tinnemans had tevens de wens om wederom meerderheidsaandeelhouder van de onderneming te worden. Na een uitgebreid proces, waarbij meerdere gegadigden interesse toonden, kwam ING Corporate Investments naar voren als de ideale kandidaat. ING Corporate Investments heeft ruime ervaring met het verwerven van minderheidsbelangen, hanteert geen vaste exit-datum, biedt aanzienlijke ondernemersvrijheid en beschikt over een breed internationaal netwerk. Al deze facetten waren in lijn met de wensen van de familie en vormden de hierdoor de basis voor de keuze.

Marcel Tinnemans: “Ik heb de relatie met MKB Fonds als zeer prettig ervaren. Altijd open, transparant en professioneel, maar ook ondernemend. We hebben vele uitdagingen met elkaar doorstaan, waaronder de coronapandemie en energiecrisis, maar ik wist altijd precies wat ik aan ze had. De onderneming gaat een nieuwe fase in en daar hoort een ander type investeerder bij. De professionele werkwijze van ING Corporate Investments, evenals het feit dat ING Bank de huisbank van de onderneming is, waar we al jaren prettig mee samenwerken, heeft de doorslag gegeven.”

Onderneming is in meerdere opzichten gegroeid

Sinds de investering van MKB Fonds in december 2015 heeft Mosa grote stappen gezet. Zo heeft de onderneming in 2020 met de overname van L.H. van der Woning Glas uit Losser additionele glasbewerkings- en installatiecapaciteit in huis genomen. Daarnaast heeft Mosa Glas haar supply chain geoptimaliseerd en haar productaanbod uitgebreid door het investeren in een eigen opslaglocatie en het gedeeltelijk in eigen beheer nemen van het uitgaand transport, evenals het openen van een nieuwe productielocatie. Deze ontwikkelingen hebben geresulteerd in zowel een substantiële reductie van de levertijden als een verbetering van de productkwaliteit. Bovendien wordt er momenteel geïnvesteerd in een verdere uitbreiding van de productielocatie, wat de marktpositie van Mosa Glas nog verder zal verstevigen.

Quote door adviseur

Voor alle partijen is deze transactie een prachtig resultaat. De familie kan het roer weer in handen nemen en het familiebedrijf uit 1865 continueren, waarbij de volgende generatie wordt klaargestoomd tot de nieuwe kapitein. MKB Fonds maakt een mooi rendement op haar investering, wat ten goede komt aan onze beleggers, en ING kan haar relatie met Mosa Glas verder verstevigen door nu ook als aandeelhouder toe te treden. Wij danken de familie Tinnemans, en in het bijzonder Marcel. We hebben de afgelopen jaren uitstekend samengewerkt. Sinds 2015 is zowel de omzet als het aantal medewerkers van Mosa Glas verdubbeld, ondanks alle marktperikelen. Dit is volledig te danken aan het ondernemerschap van Marcel. Wij wensen de familie Tinnemans en ING veel succes toe de komende jaren.

MKB Fonds
  • Amsteldijk Noord 55

    1183 TE Amstelveen