MKB Fonds verwerft meerderheidsbelang in Global Mobility Solutions specialist Exterus

Beschrijving

Participatiemaatschappij MKB Fonds, gevestigd te Amstelveen, heeft op woensdag 1 november jl. de eerste participatie van haar zesde fonds succesvol afgerond.

MKB Fonds heeft een meerderheidsbelang verworven in Exterus, een zakelijke dienstverlener gevestigd in Den Haag, die gespecialiseerd is in het volledig ontzorgen van haar klanten op het gebied van fiscale, HR en juridische dienstverlening voor werkgevers met betrekking tot het in dienst nemen van buitenlandse werknemers (veelal kennismigranten) of uitzenden van werknemers naar het buitenland. Daarnaast kan Exterus ook optreden als juridisch werkgever van kennismigranten. Exterus excelleert in het leveren van (maatwerk)oplossingen voor haar klanten op het gebied van internationale werknemers en kennismigranten die in Nederland werkzaam worden of buiten Nederland worden tewerkgesteld. Denk hierbij aan dienstverlening rondom werk- en verblijfsvergunningen, internationale fiscaliteit, payrolling en salarisadministratie.

Kennismigrantspecialist

Exterus is gespecialiseerd in het volledig ontzorgen van haar klanten op het gebied van fiscale, HR en juridische dienstverlening voor werkgevers met betrekking tot het inhuren of in dienst nemen van kennismigranten. Exterus excelleert in het leveren van (maatwerk)oplossingen voor haar klanten op het gebied van internationale werknemers en kennismigranten die in Nederland werkzaam worden of buiten Nederland worden tewerkgesteld. Denk hierbij aan dienstverlening rondom werk- en verblijfsvergunningen, internationale fiscaliteit, payrolling en salarisadministratie.

Achtergrondinformatie

Exterus werd in 2006 opgericht door Paul Roeten en Dennis von Oven. Evert Roeten, de broer van Paul, trad in 2008 toe tot de onderneming, waarna hij in 2018 doorgroeide tot partner en aandeelhouder van de onderneming. Deze drie heren houden na de transactie met MKB Fonds nog een substantieel minderheidsbelang en blijven aan als directie. Hiermee wordt zowel de continuïteit van de bedrijfsvoering als de betrokkenheid van de huidige DGA’s gewaarborgd. De onderneming realiseerde in 2022 circa € 20 miljoen omzet.

Specialistische in-house kennis

Met een team van circa 30 eigen medewerkers bedient Exterus een divers klantenbestand van (internationale) bedrijven en multinationals die onder andere in Nederland kennismigranten inzetten. Hoewel Exterus geen specifieke sectorfocus heeft, richt het zich voornamelijk op het hogere segment van de arbeidsmarkt, waarbij het een cruciale rol speelt in het faciliteren van internationaal talent voor deze organisaties.

Exterus biedt kwalitatief hoogstaand advies en andere diensten aan op alle juridische en fiscale gebieden die komen kijken bij het aannemen van buitenlandse werknemers en zorgt voor een nauwgezette afhandeling. Dit ziet toe op advieswerkzaamheden op het gebied van verblijfs- en werkvergunning, fiscaliteit, zoals het aanvragen van 30%-regelingen en (internationale) salarisadministratie. Daarnaast biedt Exterus als ‘Employer of Record’ ook payrolling-diensten aan waarbij de werknemers bij Exterus in dienst komen, maar ingezet worden bij opdrachtgevers. Dit stelt de opdrachtgever in staat om kennismigranten wel in Nederland tewerk te stellen, terwijl de opdrachtgever door Exterus wordt ontlast voor de wettelijke vereisten en regelgeving hieromtrent. 

Internationale buy-and-build strategie

De Nederlandse arbeidsmarkt biedt substantiële mogelijkheden voor verdere organische groei van de onderneming. Desalniettemin streven zowel MKB Fonds als de directie van Exterus ernaar om tezamen een internationale buy-and-build strategie uit te voeren. Hoewel Exterus momenteel uitsluitend in de Nederlandse markt actief is, bestaat bij sommige van de (internationale) klanten van Exterus de noodzaak aan gelijkaardige diensten in andere EU-landen.

Quote door adviseur

Wij zijn onder de indruk van de prestaties van Paul, Dennis en Evert. Ze hebben een onderneming opgebouwd die op het hoogste niveau acteert. Exterus is het perfecte platform om internationaal overnames mee te doen. Wij zien veel kansen in België, Duitsland en Spanje. In deze landen zijn de huidige klanten van Exterus ook goed vertegenwoordigd.

MKB Fonds
  • Amsteldijk Noord 55

    1183 TE Amstelveen